Poziom trudności:
średni
Składniki:
Na ciasto:
- 10 dag masła
- jajko
- 20 dag mąki
- 5 dag cukru
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
Na masę serową:
- 70 dag zmielonego białego sera
- 5 jajek
- 10 dag masła
- 15 dag cukru
- budyń waniliowy
Na wierzch:
- 50 dag moreli
- galaretka brzoskwiniowa
- 10 dag borówek amerykańskich
Przygotowanie:
Zobacz przepis na sernik z morelami - ten wypiek na ciemnym spodzie, ozdobiony dodatkowo borówkami amerykańskimi, to prawdziwy hit!
- Do miski włóż wszystkie składniki ciasta i wymieszaj dokładnie mikserem.
- Następnie przełóż ciasto na stół i szybko zagnieć.
- Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia.
- Dno i boki formy wyklej ciastem i odstaw do lodówki.
- Jajka ubij z cukrem na puch.
- Masło rozpuść w rondelku i dokładnie wystudź.
- Do masy jajecznej dodaj, ciągle ubijając, ser, budyń i rozpuszczone masło.
- Masę serową wyłóż na schłodzone w lodówce ciasto.
- Brzegi ciasta delikatnie zawiń na nadzienie.
- Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i piecz najpierw 20 minut.
- Następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni C i piecz jeszcze 40 minut.
- Ciasto wystudź.
- Galaretkę rozpuść w szklance wrzątku.
- Do gorącej galaretki włóż pokrojone morele, zamieszaj i odstaw do przestygnięcia.
- Gdy galaretka zacznie lekko tężeć, wyłóż owoce na sernik, posyp borówkami i polej pozostałą galaretką.
- Odstaw na godzinę do lodówki.
Zobacz więcej przepisów z morelami:
Sernik morelowy - przepis
Sorbet morelowy - przepis
Ciasto morelowe - przepis
Przetwory z moreli - 8 przepisów
Polędwiczki faszerowane morelami - przepis