Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na spód:
- 12,5 dag biszkoptów
- 10 dag ciemnej czekolady
- 10 dag masła
Na masę serowa:
- 40 dag serka twarogowego
- 250 ml śmietanki 30%
- 15 dag cukru pudru
- 2 dag żelatyny
- 50 ml likieru miętowego
- mały pęczek świeżej mięty
Na wierzch:
- 2 owoce kiwi
- paski skórki cytrynowej
Przygotowanie:
Zobacz przepis na sernik miętowy!
- Przygotuj spód: masło rozpuść w rondelku razem z czekoladą.
- Wymieszaj w misce z pokruszonymi herbatnikami.
- Masę wyłóż na dno tortownicy o średnicy 22 cm i ugnieć.
- Żelatynę namocz w odrobinie zimnej przegotowanej wody, aby napęczniała.
- Następnie podgrzej razem z 50 mililitrami śmietanki i rozpuść.
- Miętę zmiksuj z likierem.
- Ser zmiksuj z cukrem pudrem i masą miętowo-likierową.
- Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno.
- Wymieszaj najpierw z rozpuszczoną żelatyną, a następnie z masą serową.
- Masę przełóż do tortownicy na kruchy spód, odstaw do lodówki, żeby stężała.
- Udekoruj plasterkami kiwi i cytrynową skórką.
Zobacz więcej przepisów na ciasta bez pieczenia:
Jak zrobić ciasto z herbatników?
Cytrynowe tiramisu - przepis
Jak zrobić serową stefankę?
Ciasto Rafaello - przepis na ciasto bez pieczenia
Rolada waflowa z bananem - przepis
Sernik kawowy na zimno - przepis