Sernik miętowy - przepis składniki i przygotowanie

Możesz go ozdobić plasterkami kiwi!
Weronika Kwaśniak / 09.05.2016 06:39
DRUKUJ PRZEPIS
Sernik miętowy - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na spód:

  • 12,5 dag biszkoptów  
  • 10 dag ciemnej czekolady
  • 10 dag masła

Na masę serowa:  

  • 40 dag serka twarogowego
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 15 dag cukru pudru
  • 2 dag żelatyny
  • 50 ml likieru miętowego
  • mały pęczek świeżej mięty

Na wierzch:

  • 2 owoce kiwi
  • paski skórki cytrynowej
Przygotowanie:

Zobacz przepis na sernik miętowy!

  1. Przygotuj spód: masło rozpuść w rondelku razem z czekoladą.
  2. Wymieszaj w misce z pokruszonymi herbatnikami.
  3. Masę wyłóż na dno tortownicy o średnicy 22 cm i ugnieć.
  4. Żelatynę namocz w odrobinie zimnej przegotowanej wody, aby napęczniała.
  5. Następnie podgrzej razem z 50 mililitrami śmietanki i rozpuść.
  6. Miętę zmiksuj z likierem.
  7. Ser zmiksuj z cukrem pudrem i masą miętowo-likierową.
  8. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno.
  9. Wymieszaj najpierw z rozpuszczoną żelatyną, a następnie z masą serową.
  10. Masę przełóż do tortownicy na kruchy spód, odstaw do lodówki, żeby stężała.
  11. Udekoruj plasterkami kiwi i cytrynową skórką.

Zobacz więcej przepisów na ciasta bez pieczenia:

Jak zrobić ciasto z herbatników?
Cytrynowe tiramisu - przepis
Jak zrobić serową stefankę?
Ciasto Rafaello - przepis na ciasto bez pieczenia
Rolada waflowa z bananem - przepis
Sernik kawowy na zimno - przepis

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA