Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- pół kilograma tłustego sera mielonego
- 13 dag masła
- 2 jajka
- 2 żółtka
- torebka cukru wanilinowego
- bakalie według uznania - orzechy, rodzynki, migdały
- owoce do dekoracji - np. truskawki
- 3 galaretki cytrynowe
- 1,5 szklanki cukru pudru
- bułka tarta do wysypania tortownicy
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na sernik na zimno z bakaliami!
- Rozpuść galaretkę w 2/3 szklanki wrzącej wody z czajnika.
- Utrzyj masło. Gdy będzie już miękkie, dodaj po łyżce cukier puder, potem żółtka z 4 jaj, z czego 2 białka zachowaj na później.
- Ucieraj masę 15 minut.
- Dodaj torebkę cukru wanilinowego.
- Do utartej masy dodawaj po łyżce biały ser oraz krzepnącą żółtą galaretkę.
- Ubij 2 białka na sztywną pianę i dodaj pianę razem z bakaliami do masy serowej.
- Delikatnie mieszaj od góry do dołu, tak żeby nie rozbić delikatnej piany z białek.
- Masę wlej do tortownicy o średnicy 24 cm - na wysmarowany masłem i oprószony bułką tartą spód.
- Wstaw sernik do lodówki.
- Po ok. 2 godzinach wierzch sernika powinien nieco stężeć, gdy już stężeje, przystąp do dekoracji.
- Rozpuść 2 galaretki w 3 szklankach wody i odstaw do ostygnięcia.
- Na desce przygotuj owoce do dekoracji.
- Ułóż owoce na serniku, zalej chłodną galaretką i wstaw z powrotem do lodówki.
- Sernik przygotuj dzień przed podaniem, ponieważ potrzebuje czasu do stężenia.