Sernik z kakaową kruszonką fot. Adobe Stock

Sernik z kakaową kruszonką - przepis na pyszny deser

Sernik z kakaową kruszonką jest prosty w przygotowaniu. Składniki na ciasto wystarczy zmiksować i włożyć do lodówki na godzinę. Ser należy przepuścić przez maszynkę - najlepiej dwa razy, aby był idealnie puszysty i kremowy.
Małgorzata Machnicka / 30.11.2020 06:01
Sernik z kakaową kruszonką fot. Adobe Stock

Sernik z kakaową kruszonką, czyli tak zwany sernik królewski, to niezwykle efektowny i pyszny deser - idealny jako zwieńczenie uroczystego obiadu. 

Jego przygotowanie nie jest skomplikowane - prace należy podzielić na 2 etapy. Pierwsza to przygotowanie ciasta z dodatkiem kakao, a druga to utarcie masy serowej. 

Przepis na sernik z kakaową kruszonką

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki (o poj. 250 ml),
  • 250 g masła,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka,
  • 2/3 szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 4 łyżki gorzkiego kakao.

Składniki na masę:

  • 1 kg sera,
  • 4 jaja,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 200 g masła,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • rodzynki.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszaj mikserem.
  2. Ciasto włóż do lodówki na ok. 1 godzinę, aby stwardniało.
  3. W tym czasie przygotuj masę serową: ser przepuść przez maszynkę, a masło utrzyj z cukrem i żółtkami w osobnej misce.
  4. Połącz składniki i utrzyj wszystko na gładką masę.
  5. Białka ubij na sztywno.
  6. Dodaj mąkę ziemniaczaną, ubitą pianę i rodzynki. Pamiętaj, aby mieszać całość bardzo delikatnie tak, by masa nie straciła swojej puszystości.
  7. Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na dwie części: pierwszą z nich zetrzyj na tarce na dno blachy, później wyłóż masę serową i na wierzchu zetrzyj drugą część ciasta.
  8. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 60 minut.

Więcej przepisów na serniki: