Sernik z kakaową kruszonką, czyli tak zwany sernik królewski, to niezwykle efektowny i pyszny deser - idealny jako zwieńczenie uroczystego obiadu.
Jego przygotowanie nie jest skomplikowane - prace należy podzielić na 2 etapy. Pierwsza to przygotowanie ciasta z dodatkiem kakao, a druga to utarcie masy serowej.
Przepis na sernik z kakaową kruszonką
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki (o poj. 250 ml),
- 250 g masła,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka,
- 2/3 szklanki cukru pudru,
- 2 łyżki śmietany,
- 4 łyżki gorzkiego kakao.
Składniki na masę:
- 1 kg sera,
- 4 jaja,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 200 g masła,
- 2/3 szklanki cukru,
- rodzynki.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszaj mikserem.
- Ciasto włóż do lodówki na ok. 1 godzinę, aby stwardniało.
- W tym czasie przygotuj masę serową: ser przepuść przez maszynkę, a masło utrzyj z cukrem i żółtkami w osobnej misce.
- Połącz składniki i utrzyj wszystko na gładką masę.
- Białka ubij na sztywno.
- Dodaj mąkę ziemniaczaną, ubitą pianę i rodzynki. Pamiętaj, aby mieszać całość bardzo delikatnie tak, by masa nie straciła swojej puszystości.
- Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na dwie części: pierwszą z nich zetrzyj na tarce na dno blachy, później wyłóż masę serową i na wierzchu zetrzyj drugą część ciasta.
- Piecz w temperaturze 180 stopni przez 60 minut.
Więcej przepisów na serniki: