Jak zrobić sernik na zimno z truskawkami? Na biszkopcie i inne!

Sernik na zimno z truskawkami fot. Adobe Stock
Nie masz ochoty włączać piekarnika? Zrób deser na zimno z owocami, który pokocha cała rodzina! Nie czekaj!
/ 05.06.2019 08:59
Sernik na zimno z truskawkami fot. Adobe Stock

Spis treści

  1. Sernik na zimno z truskawkami
  2. Na biszkopcie
  3. Z mlekiem kokosowym
  4. Dlaczego masa serowa nie ścięła się?

Sernik na zimno z truskawkami

Składniki:

  • herbatniki
  • 4 opakowania waniliowych serków homogenizowanych
  • szklanka śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 czubate łyżki żelatyny
  • galaretka truskawkowa
  • truskawki

Przygotowanie

  1. Tortownicę uszczelnij folią aluminiową. Herbatniki ułóż na spodzie tortownicy.
  2. Kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Stopniowo dodaj serek cały czas miksując.
  3. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko przestudź i wlej do masy serowej miksując na najwyższych obrotach.
  4. Wylej na herbatniki, włóż do lodówki. Galaretkę wsyp do gorącej wody (w odrobinę mniejszej ilości, niż podano na opakowaniu) i dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia.
  5. Następnie odstaw do wystudzenia i zgęstnienia.
  6. Gdy sernik lekko stężeje ułóż połówki truskawek, zalej tężejącą galaretką i wstaw do lodówki.

Wersja na biszkopcie

Składniki:

  • 500 g sera twarogowego w wiaderku
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 300 g truskawek
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 6 jajek
  • szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

  1. Ser dokładnie zmiksuj z dodatkiem cukru waniliowego.
  2. Żelatynę rozpuść w letniej wodzie. Połącz z odrobiną masy serowej i wymieszaj. Następnie wlej do reszty i odstaw do lodówki.
  3. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej. Białka oddziel od żółtek i ubij na gęstą i puszystą masę.
  4. Stopniowo wlej żółtka i połącz. Dodaj mąkę, cukier i wymieszaj za pomocą szpatułki.
  5. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza na 40 minut.
  6. Ułóż masę serową na puszysty biszkopt i włóż do lodówki do stężenia.

Sernik na biszkopcie na zimno
fot. Adobe Stock

Z dodatkiem mleka kokosowego

Składniki:

  • 300 g sera twarogowego w wiaderku
  • 200 g mleka kokosowego lub śmietanki kokosowej w puszce
  • opakowanie cukru waniliowego
  • pół szklanki cukru białego
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 250 g truskawek
  • opakowanie ciasteczek owsianych
  • 1/4 kostki masła

Przygotowanie

  1. Ser biały dokładnie zmiksuj z cukrem białym i waniliowym.
  2. Stopniowo dolej mleczko kokosowe. Żelatynę rozpuść w letniej wodzie.
  3. Wstępnie należy wymieszaj ją oddzielnie z masą serową. Kolejno dodaj do całości.
  4. Jeżeli tego nie zrobimy, w przeciwnym razie istnieje ryzyko, że masa zwarzy się.
  5. Kruche ciastka owsiane pokrusz za pomocą tłuczka i połącz z roztopionym masłem. Ułóż na dnie blachy do pieczenia. Wylej masę serowo-kokosową. Udekoruj kawałkami truskawek i lekko dociśnij. Włóż do lodówki na 2 godziny lub całą noc do stężenia.

Dlaczego masa serowa się nie ścięła?

Zobacz jak zapobiec kilku błędom, które są najczęściej powtarzane:

Zbyt długie miksowanie masy serowej - w przypadku twarogu lub serka homogenizowanego należy mieszać wszystkie składniki tylko do połączenia się. Inaczej masa będzie zbyt płynna. Jeżeli w kolejnym kroku dodasz galaretkę i owoce, to konsystencja ulegnie pogorszeniu.

Rzadka galaretka - dodaj ją dopiero gdy jest w fazie tężenia. W przeciwnym wypadku wypłynie poza ramy tortownicy. Przed wlaniem upewnij się, że jest gęsta.

Przesadnie schłodzony ser - powinien być wyjęty z lodówki na godzinę przed przygotowaniem.  W przeciwnym wypadku reszta składników - jajka i mąka ziemniaczana - mogą ulec zbryleniu ze względu na różnicę temperatur. Wszystkie produkty powinny zachować temperaturę pokojową.

Zobacz też:
Test serów twarogowych w wiaderkach! Wybierz ten najlepszy do sernika na zimno!
 

Redakcja poleca

REKLAMA