Nie przejdziesz obok niego obojętnie! Sprawdzony przepis na sernik na zimno z truskawkami!

Truskawki coraz tańsze! Przygotuj sprawdzony sernik z truskawkami, który zrobisz na kilka sposobów!
/ 6 miesięcy temu

Sernik na zimno to jeden z najbardziej trafionych deserów na upalne dni. Wykorzystaj sezon na owoce jagodowe i zrób sernik na zimno z truskawkami. Sprawdź, na jak wiele sposobów możesz go przyrządzić!

Zobacz też: Przepis na sernik na zimno z truskawkami i czekoladą

Przepis na sernik na zimno jest chyba jednym z łatwiejszych przepisów, a samo ciasto jednym z najbardziej banalnych do przyrządzenia deserów. Bez pieczenia, szybki w przygotowaniu, a w dodatku lekki, słodki i kremowy.

Przepis na sernik na zimno z truskawkami

fot. Fotolia

Sernik na zimno z truskawkami

Składniki:

  • herbatniki
  • 4 opakowania waniliowych serków homogenizowanych (typu "Danio" lub innych wedle uznania)
  • szklanka śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 czubate łyżki żelatyny
  • galaretka truskawkowa
  • truskawki

Sprawdź też: Przepis na sernik na zimno z malinami

Przepis na sernik na zimno z truskawkami

fot. Fotolia

Jak przygotować sernik na zimno z truskawkami?

Tortownicę uszczelnić folią aluminiową. Herbatniki ułożyć na spodzie tortownicy. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać serek cały czas miksując. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko przestudzić i wlać do masy serowej miksując na najwyższych obrotach. Masę serową wylać na herbatniki, włożyć do lodówki. Galaretkę wsypać do gorącej wody (w odrobinę mniejszej ilości, niż podano na opakowaniu) i dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia (nie gotować), następnie odstawić do wystudzenia i zgęstnienia. Gdy sernik lekko stężeje ułożyć połówki truskawek, zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki.

Sernik na zimno z truskawkami na biszkopcie

Składniki:

  • 500 g sera twarogowego w wiaderku
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 300 g truskawek
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 5 jajek
  • szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej

Jak zrobić sernik na zimno z truskawkami na biszkopcie?

Ser dokładnie miksujemy z dodatkiem cukru waniliowego. Żelatynę rozpuszczamy w letniej wodzie. Łączymy z odrobiną masy serowej i mieszamy. Następnie wlewamy do reszty i odstawiamy do lodówki. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na gęstą i puszystą masę. Stopniowo wlewamy żółtka i łączymy. Dodajemy mąkę, cukier i mieszamy za pomocą szpatułki. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza na 40 minut.

Sernik na zimno z truskawkami i mlekiem kokosowym

Składniki:

  • 300 g sera twarogowego w wiaderku
  • 200 g mleka kokosowego lub śmietanki kokosowej w puszce
  • opakowanie cukru waniliowego
  • pół szklanki cukru białego
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 250 g truskawek
  • opakowanie ciasteczek owsianych
  • 1/4 kostki masła

Jak zrobić sernik na zimno z truskawkami i mlekiem kokosowym?

Ser biały dokładnie miksujemy z cukrem białym i waniliowym. Stopniowo dolewamy mleczko kokosowe. Żelatynę rozpuszczamy w letniej wodzie. Wstępnie należy wymieszać ja oddzielnie z masą serową. Kolejno wlewamy do całości. Jeżeli tego nie zrobimy, w przeciwnym razie istnieje ryzyko, że masa zwarzy się. Kruche ciastka owsiane kruszymy za pomocą tłuczka i łączymy z roztopionym masłem. Układamy na dnie blachy do pieczenia. Wylewamy masę serowo-kokosową. Dekorujemy kawałkami truskawek i lekko dociskamy. Wkładamy do lodówki na 2 godziny lub całą noc do stężenia.

Zobacz też:
Test serów twarogowych w wiaderkach! Wybierz ten najlepszy do sernika na zimno! 30 pomysłów na sprawdzone ciasta z truskawkami. Sprawdź, póki sezon w pełni!
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/5 lat temu
serki "typu Danio" to najgorszy syf jaki mozna dodać do sernika
/6 lat temu
Jeśli mogłabym cos doradzić to zamiast foli aluminowej proponuję uszczelnic tortownicę folią spozywcza. Alumiiowa wwkleja sie w masę serową i później trzeba sie nieźle namęczyć żeby ja usunąc . Folia spozywcza odchodzi od masy bez problemu a i łatwiej jest ją modelowac w blaszce.