Spis treści
- Sernik na zimno z truskawkami
- Na biszkopcie
- Z mlekiem kokosowym
- Dlaczego masa serowa nie ścięła się?
Sernik na zimno z truskawkami
Składniki:
- herbatniki
- 4 opakowania waniliowych serków homogenizowanych
- szklanka śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 czubate łyżki żelatyny
- galaretka truskawkowa
- truskawki
Przygotowanie
- Tortownicę uszczelnij folią aluminiową. Herbatniki ułóż na spodzie tortownicy.
- Kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Stopniowo dodaj serek cały czas miksując.
- Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko przestudź i wlej do masy serowej miksując na najwyższych obrotach.
- Wylej na herbatniki, włóż do lodówki. Galaretkę wsyp do gorącej wody (w odrobinę mniejszej ilości, niż podano na opakowaniu) i dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia.
- Następnie odstaw do wystudzenia i zgęstnienia.
- Gdy sernik lekko stężeje ułóż połówki truskawek, zalej tężejącą galaretką i wstaw do lodówki.
Wersja na biszkopcie
Składniki:
- 500 g sera twarogowego w wiaderku
- opakowanie cukru waniliowego
- 300 g truskawek
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku
- 6 jajek
- szklanka mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
- Ser dokładnie zmiksuj z dodatkiem cukru waniliowego.
- Żelatynę rozpuść w letniej wodzie. Połącz z odrobiną masy serowej i wymieszaj. Następnie wlej do reszty i odstaw do lodówki.
- Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej. Białka oddziel od żółtek i ubij na gęstą i puszystą masę.
- Stopniowo wlej żółtka i połącz. Dodaj mąkę, cukier i wymieszaj za pomocą szpatułki.
- Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza na 40 minut.
- Ułóż masę serową na puszysty biszkopt i włóż do lodówki do stężenia.
fot. Adobe Stock
Z dodatkiem mleka kokosowego
Składniki:
- 300 g sera twarogowego w wiaderku
- 200 g mleka kokosowego lub śmietanki kokosowej w puszce
- opakowanie cukru waniliowego
- pół szklanki cukru białego
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku
- 250 g truskawek
- opakowanie ciasteczek owsianych
- 1/4 kostki masła
Przygotowanie
- Ser biały dokładnie zmiksuj z cukrem białym i waniliowym.
- Stopniowo dolej mleczko kokosowe. Żelatynę rozpuść w letniej wodzie.
- Wstępnie należy wymieszaj ją oddzielnie z masą serową. Kolejno dodaj do całości.
- Jeżeli tego nie zrobimy, w przeciwnym razie istnieje ryzyko, że masa zwarzy się.
- Kruche ciastka owsiane pokrusz za pomocą tłuczka i połącz z roztopionym masłem. Ułóż na dnie blachy do pieczenia. Wylej masę serowo-kokosową. Udekoruj kawałkami truskawek i lekko dociśnij. Włóż do lodówki na 2 godziny lub całą noc do stężenia.
Dlaczego masa serowa się nie ścięła?
Zobacz jak zapobiec kilku błędom, które są najczęściej powtarzane:
Zbyt długie miksowanie masy serowej - w przypadku twarogu lub serka homogenizowanego należy mieszać wszystkie składniki tylko do połączenia się. Inaczej masa będzie zbyt płynna. Jeżeli w kolejnym kroku dodasz galaretkę i owoce, to konsystencja ulegnie pogorszeniu.
Rzadka galaretka - dodaj ją dopiero gdy jest w fazie tężenia. W przeciwnym wypadku wypłynie poza ramy tortownicy. Przed wlaniem upewnij się, że jest gęsta.
Przesadnie schłodzony ser - powinien być wyjęty z lodówki na godzinę przed przygotowaniem. W przeciwnym wypadku reszta składników - jajka i mąka ziemniaczana - mogą ulec zbryleniu ze względu na różnicę temperatur. Wszystkie produkty powinny zachować temperaturę pokojową.
Zobacz też:
Test serów twarogowych w wiaderkach! Wybierz ten najlepszy do sernika na zimno!