Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 8 dag mąki
- łyżka cukru pudru
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- żółtko
- 4 dag margaryny
Masa:
- 6 dag margaryny
- 10 dag cukru
- 3 jajka
- 1/2 kg twarogu
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Zobacz przepis na sernik cynamonowy!
- Tortownicę o średnicy 19 cm wysmaruj margaryną.
- Do jej boków przyklej pasek papieru do pieczenia.
- Z podanych składników zagnieć ciasto, wylep nim dno formy.
- Margarynę utrzyj z cukrem.
- Dalej ucieraj, dodając po jednym żółtku i porcjami mielony twaróg.
- Połącz z mąką i ekstraktem.
- Delikatnie wymieszaj z pianą z białek.
- Do formy przełóż 1/3 masy, posyp łyżeczką cynamonu, nałóż połowę masy, posyp cynamonem, przykryj resztą masy.
- Wierzch oprósz cynamonem, zamieszaj delikatnie wykałaczką.
- Piecz godzinę w 150°C.
- Wystudź w piekarniku.
Zobacz też kilka przepisów na mazurki:
Mazurek kajmakowy na waflach - przepis
Mazurek marcepanowy - przepis
Mazurek z herbatą - przepis
Mazurek pomarańczowy - przepis Magdy Gessler