Składniki:
Na ciasto:
- 20 dag mąki
- 10 dag cukru
- 7,5 dag masła
- jajko
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
-
Na masę:
- 50 dag sera białego
- szklanka kwaśnej śmietany
- budyń waniliowy lub śmietankowy
- 15 dag cukru
- 2 jajka
- aromat waniliowy
Na wierzch:
- 50 dag wiśni
- galaretka wiśniowa
- 35 dag drobnych owoców jagodowych (maliny, truskawki, porzeczki)
Przygotowanie:
- Z podanych składników zagnieć ciasto. Foremkę 18x25 cm wyłóż papierem do pieczenia a następnie ciastem.
- Ser szybko zmiksuj z cukrem, śmietaną, budyniem, jajkami i kilkoma kroplami aromatu waniliowego. Masę serową rozłóż na cieście i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 185 stopni. Piecz 45-50 minut. Ostudź.
- Owoce opłucz, wydryluj, zasyp cukrem (do smaku) i chwilę, co jakiś czas mieszając, gotuj na wolnym ogniu. Galaretkę przygotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu (w upał weź mniej wody).
- Gdy galaretka zacznie tężeć, rozłóż na serniku wiśnie i przykryj galaretką. Odstaw do lodówki na godzinę. Przed podaniem udekoruj owocami jagodowymi.