Sernik z owocami - przepis

Serniczek z owocami - wygląda wspaniale, smakuje jeszcze lepiej!
/ 09.07.2013 11:50
DRUKUJ PRZEPIS
Sernik z owocami - przepis Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 10
Czas wykonania: 40 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:

  • 20 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 7,5 dag masła
  • jajko
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia  
  • Na masę:

  • 50 dag sera białego
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 15 dag cukru
  • 2 jajka
  • aromat waniliowy

Na wierzch:

  • 50 dag wiśni
  • galaretka wiśniowa
  • 35 dag drobnych owoców jagodowych (maliny, truskawki, porzeczki)
Przygotowanie:
  1. Z podanych składników zagnieć ciasto. Foremkę 18x25 cm wyłóż papierem do pieczenia a następnie ciastem.
  2. Ser szybko zmiksuj z cukrem, śmietaną, budyniem, jajkami i kilkoma kroplami aromatu waniliowego. Masę serową rozłóż na cieście i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 185 stopni. Piecz 45-50 minut. Ostudź.
  3. Owoce opłucz, wydryluj, zasyp cukrem (do smaku) i chwilę, co jakiś czas mieszając, gotuj na wolnym ogniu. Galaretkę przygotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu (w upał weź mniej wody).
  4. Gdy galaretka zacznie tężeć, rozłóż na serniku wiśnie i przykryj galaretką. Odstaw do lodówki na godzinę. Przed podaniem udekoruj owocami jagodowymi.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA