Składniki:
- 150 g miękkiego masła
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1,5 szklanki mąki
- 3 łyżki ksylitolu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na masę serową:
- 750 g twarogu śmietankowego
- 150 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 3 łyżki kaszy manny
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- otarta skórka z cytryny
- sok z cytryny
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Zobacz przepis na sernik kokosowy w wersji fit! To ciasto idealnie pasuje na wiele okazji - mogą je jeść nawet te osoby, które są na diecie!
- Wymieszaj masło z jogurtem, 3 łyżkami ksylitolu i proszkiem do pieczenia.
- Dosypuj stopniowo mąkę i zagnieć miękkie, ale nie klejące się do rąk ciasto.
- Zawiń je w folię i włóż do lodówki. W tym czasie przygotowuj masę serową.
- Zmiksuj masło i ksylitol.
- Dodaj budyń, kaszę manną, proszek do pieczenia, zmiksuj.
- Dodawaj stopniowo twaróg.
- Na koniec dodaj jogurt, sok i skórkę z cytryny.
- Miksuj przez około 60 sekund, ale nie dłużej - masa nie powinna być zbyt napowietrzona, bo sernik może opaść lub popękać.
- Wstaw masę na godzinę do lodówki.
- Podziel ciasto na 2 części.
- 2/3 rozwałkuj na cienki placek i wyłóż dno oraz boki blachy do pieczenia. Na ciasto wyłóż masę serową.
- Rozwałkuj pozostałe ciasto i wytnij z niego paski o szerokości 1-2 cm.
- Ułóż z nich kratkę na wierzchu masy serowej.
- Piecz godzinę w 180°C.
- Pozostaw do ostygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
- Upraż wiórki i posyp nimi sernik.