Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na spód:- 250 g herbatników
- 80 g masła
- łyżeczka przyprawy do piernika
- 250 g mascarpone
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 800 g twarogu
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżka mąki pszennej
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- łyżka soku z cytryny
- 450 g zmiksowanego miąższu dyni
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić sernik dyniowy!
- Herbatniki bardzo drobno pokrusz.
- Masło rozpuść i wymieszaj z drobinkami herbatników. Dodaj do masy łyżeczkę przyprawy do piernika.
- Dno blaszki wyłóż papierem, przełóż masę herbatnikową i ugnieć. Odstaw do lodówki.
- Wszystkie składniki na masę sernikową zmiksuj.
- Przełóż masę serową na schłodzony spód z herbatników.
- Wyrównaj, piecz w 160 stopniach C przez 1,5 godziny.
- Po wystudzeniu sernik dyniowy możesz udekorować bitą śmietaną.