Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na spód:
- 20 dag płatków kukurydzianych, rozkruszonych
- 5 dag płatków migdałowych, zrumienionych na patelni
- 15 dag masła
- 5 dag cukru
Na masę:
- 50 dag sera ricotta
- 15 dag drobnego cukru
- 250 ml śmietanki 30%
- 25 g żelatyny
- sok i starta skórka z pomarańczy
- 20 dag gorzkiej czekolady
- 2 pomarańcze do dekoracji
Przygotowanie:
Zobacz przepis na czekoladowy sernik!
- Formę z odpinaną obręczą o średnicy 20 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
- Masło rozpuść z cukrem i wymieszaj z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi i płatkami migdałowymi.
- Mieszankę wyłóż na spód formy, dociśnij i wyrównaj wierzch. Wstaw do lodówki.
- Żelatynę namocz w 1/2 szklanki śmietanki i odstaw, by napęczniała.
- Czekoladę rozpuść razem ze śmietanką.
- Dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj.
- Mikserem ubij ser z cukrem na gładki krem.
- Dodaj masę czekoladową, sok i skórkę z pomarańczy.
- Masę wylej na przygotowany spód i odstaw do lodówki, aby stężała.
- Przed podaniem udekoruj cząstkami pomarańczy (bez białej błonki) i paskami usmażonej skórki.