Czekoladowy sernik - przepis składniki i przygotowanie

O pomarańczowym posmaku!
Weronika Kwaśniak / 17.12.2014 08:53
DRUKUJ PRZEPIS
Czekoladowy sernik - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na spód:


  • 20 dag płatków kukurydzianych, rozkruszonych
  • 5 dag płatków migdałowych, zrumienionych na patelni
  • 15 dag masła
  • 5 dag cukru

Na masę:


  • 50 dag sera ricotta
  • 15 dag drobnego cukru
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 25 g żelatyny
  • sok i starta skórka z pomarańczy
  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • 2 pomarańcze do dekoracji
Przygotowanie:

Zobacz przepis na czekoladowy sernik!

  1. Formę z odpinaną obręczą o średnicy 20 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Masło rozpuść z cukrem i wymieszaj z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi i płatkami migdałowymi. 
  3. Mieszankę wyłóż na spód formy, dociśnij i wyrównaj wierzch. Wstaw do lodówki.
  4. Żelatynę namocz w 1/2 szklanki śmietanki i odstaw, by napęczniała.
  5. Czekoladę rozpuść razem ze śmietanką.
  6. Dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj.
  7. Mikserem ubij ser z cukrem na gładki krem.
  8. Dodaj masę czekoladową, sok i skórkę z pomarańczy.
  9. Masę wylej na przygotowany spód i odstaw do lodówki, aby stężała.
  10. Przed podaniem udekoruj cząstkami pomarańczy (bez białej błonki) i paskami usmażonej skórki.

Zobacz inne przepisy na desery:

DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: ciasto, sernik

Redakcja poleca

REKLAMA