Składniki:
Spód:
- 20 dag mąki
- 12 dag masła
- 5 dag cukru
- żółtko
- łyżka kwaśnej śmietany
- sól
Masa serowa:
- 70 dag tłustego mielonego twarogu
- 6 jajek
- 25 dag cukru
- cukier waniliowy
- 3 płaskie łyżki kaszy manny
- 10 dag rodzynek
- duża puszka brzoskwiń
- kieliszek rumu
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Oraz:
- masło i tarta bułka do formy
Do dekoracji:
- cząstki pomarańczy
- wiśnie kandyzowane
- cukier puder
Przygotowanie:
- Mąkę przesiej ze szczyptą soli. Obłóż pokrojonym masłem i posiekaj. Dodaj cukier, żółtko, śmietanę i szczyptę soli. Składniki posiekaj i zagnieć ciasto. Uformuj w kulę, zawiń i chłodź 30 min.
- Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty kogel-mogel. Dodaj twaróg, kaszę manną, umyte rodzynki skropione rumem i posiekaną skórkę pomarańczową. Na koniec wymieszaj z ubitymi na pianę białkami.
- Tortownicę (o średnicy 28–30 cm) wysmaruj masłem i posyp tartą bułką. Schłodzone ciasto rozwałkuj cienko na placek o średnicy tortownicy, przenieś na wałku i ułóż na dnie przygotowanej tortownicy. Połowę masy serowej włóż na warstwę ciasta i ułóż na niej cząstki brzoskwiń. Przykryj resztą masy serowej i wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 170 stopni i piecz około godziny. Jeżeli wierzch za mocno się rumieni, przykryj pergaminem. Ostudź, posyp cukrem pudrem. Udekoruj owocami.