Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 30 dag kruchych herbatników
- 10 dag masła
- 2–3 łyżki kwaśnej śmietany
Masa:
- 60 dag białego sera
- 10 dag masła
- 25 dag cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 3 żółtka
- budyń śmietankowy
- 3/4 szklanki mleka
- 30 dag jagód
- skórka otarta z cytryny
Na wierzch:
- galaretka truskawkowa
- 10 dag jagód
- bita śmietana
Przygotowanie:
- Herbatniki pokrusz i utrzyj z masłem i śmietaną. Włóż na dno tortownicy i odstaw do schłodzenia. Ser zmiksuj z masłem, cukrem i cukrem waniliowym oraz żółtkami i skórką cytrynową. Dodaj budyń rozrobiony w mleku.
- Masę serową gotuj na małym ogniu, aż zacznie gęstnieć. Ostudź i wymieszaj z jagodami. Przełóż do tortownicy. Odstaw do lodówki. Przygotuj galaretkę z nieco mniejszą ilością wody niż w przepisie.
- Po wyjęciu tortownicy z lodówki, wierzch sernika posyp jagodami i zalej lekko tężejącą galaretką. Odstaw do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem udekoruj bitą śmietaną.