Sernik z rosą na bazie sera twarogowego lub mielonego z wiaderka to kremowe i niezwykle smaczne ciasto. Ubite na sztywno białka w połączeniu z cukrem tworzą niezwykłą puszystą pianę z przypieczonym wierzchem. Po wystudzeniu tworzą się charakterystyczne krople syropu cukrowego, które są widoczne po upieczeniu. Sprawdź nasze pomysły na doskonałe i proste w przygotowaniu ciasto!
Sernik z rosą i brzoskwiniami
Oto składniki na sernik z rosą i brzoskwiniami:
- szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 150 g masła
- ¾ szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka mleka
- budyń śmietankowy
- brzoskwinie w puszce
- pół szklanki oleju
- 5 jajek
- 5 białek
Jak zrobić sernik z rosą i brzoskwiniami?
Na początku przesianą wcześniej mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i solą. Kolejno miksujemy z cukrem, jajkami oraz masłem. Ugniatamy dokładnie tworząc zbitą kulę. Przekładamy do lodówki lub zamrażalnika do schłodzenia. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy rozwałkowane ciasto. Miksujemy w międzyczasie ser, jajka, mleko, budyń i cukier na gładką masę. Kroimy brzoskwinie i układamy na masie serowej. Przelewamy na ciasto. Na koniec ubijamy białka z cukrem i układamy na serze. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45 minut. Tak przygotowany idealnie smakuje również z dodatkiem innych owoców.
Sernik z rosą z sera w wiaderku
Oto składniki na sernik z rosą z sera w wiaderku:
- 2 jajka
- 150 g masła
- 2 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- kilogram twarogu z wiaderka
- pół szklanki oleju
- budyń śmietankowy
- 4 białka
- szklanka mleka
Jak zrobić sernik z rosą z sera w wiaderku?
Na początku smarujemy blachę do pieczenia dowolnym tłuszczem i oprószamy mąką. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza. W głębokiej misce lub na stolnicy zagniatamy jajka z mąką, proszkiem do pieczenia, masłem oraz cukrem. Formujemy kulę i odkładamy do lodówki do schłodzenia przynajmniej na 30 minut do godziny. Pieczemy spód ciasta przez 15 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 15 minut. Następnie wystawiamy do ostudzenia. W międzyczasie miksujemy jajka, ser, mleko, budyń oraz olej na gładką masę. Wylewamy na spód. Na koniec ubijamy pianę z białek z dodatkiem cukru. Całość pieczemy przez 50 minut. Tak przygotowany sernik z rosą wspaniale prezentuje się na rodzinnych uroczystościach.
Sprawdź inne przepisy na desery