Sernik na zimno kawowy - przepis składniki i przygotowanie

Z serkiem mascarpone!
Weronika Kwaśniak / 10.07.2015 07:00
DRUKUJ PRZEPIS
Sernik na zimno kawowy - przepis składniki i przygotowanie fot. Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 15 dag ciastek pełnoziarnistych
  • 5 łyżek masła
Masa:
  • 2 szklanki mocnego naparu kawy
  • 20 dag cukru brązowego
  • 50 dag serka mascarpone
  • skórka otarta z cytryny
  • 4 płaskie łyżki żelatyny
  • szklanka kremówki
Przygotowanie:

Zobacz przepis na sernik na zimno - kawowy przysmak!

  1. Ciastka i masło zmiksuj w blenderze.
  2. Formę keksową wysmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Na dnie rozłóż masę z ciastek, dociśnij, wstaw do lodówki.
  4. W rondelku zagotuj kawę z cukrem i gotuj ją, aż 3/4 płynu odparuje.
  5. Mascarpone utrzyj z zimnym syropem kawowym, skórką cytrynową i rozpuszczoną na parze żelatyną.
  6. Dodaj ubitą na sztywno kremówkę.
  7. Masę przelej do foremki i odstaw na 6 godzin do lodówki.
  8. Przed podaniem serniczek można udekorować stopioną na parze białą czekoladą i malinami.

Zobacz zbiory naszych przepisów sezonowych:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA