Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 15 dag ciastek pełnoziarnistych
- 5 łyżek masła
- 2 szklanki mocnego naparu kawy
- 20 dag cukru brązowego
- 50 dag serka mascarpone
- skórka otarta z cytryny
- 4 płaskie łyżki żelatyny
- szklanka kremówki
Przygotowanie:
Zobacz przepis na sernik na zimno - kawowy przysmak!
- Ciastka i masło zmiksuj w blenderze.
- Formę keksową wysmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia.
- Na dnie rozłóż masę z ciastek, dociśnij, wstaw do lodówki.
- W rondelku zagotuj kawę z cukrem i gotuj ją, aż 3/4 płynu odparuje.
- Mascarpone utrzyj z zimnym syropem kawowym, skórką cytrynową i rozpuszczoną na parze żelatyną.
- Dodaj ubitą na sztywno kremówkę.
- Masę przelej do foremki i odstaw na 6 godzin do lodówki.
- Przed podaniem serniczek można udekorować stopioną na parze białą czekoladą i malinami.