Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Ciasteczkowy spód:- 175 g herbatników
- 100 g masła
- 500 g sera twarogowego
- 250 g serka mascarpone
- szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 5 łyżek śmietanki
- 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
- jeżyny
Przygotowanie:
Zobacz przepis na ciasto z jeżynami!
- Herbatniki pokrusz drobno.
- 100 g masła rozpuść i dokładnie wymieszaj z herbatnikami, aż powstanie masa o konsystencji mokrego piasku.
- Wyłóż masę na spód blaszki lub tortownicy i dokładnie uklep.
- Włóż masę ciasteczkową do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
- Cukier, śmietankę, ser twarogowy i serek mascarpone przełóż do miski i utrzyj mikserem.
- Gdy masa osiągnie jednolitą konsystencję, dodaj jajka, wbijając po jednym.
- Kiedy składniki będą połączone, do masy wsyp opakowanie budyniu.
- Wymieszaj masę jeszcze raz i przelej na ciasteczkowy spód.
- Piecz przez 60 minut w 175 stopniach.
- Po wystudzeniu polej sernik czekoladą, roztopioną w kąpieli wodnej, a następnie udekoruj jeżynami.