Składniki:
Na masę serową:
- 60 dag arbuza
- szklanka kremówki
- 3 serki waniliowe (po 20 dag)
- 3 spore łyżeczki żelatyny
- cukier waniliowy
- łyżka wiśniówki
Na galaretkę:
- 65 dag arbuza
- 2,5 łyżeczki żelatyny
- mały kieliszek wiśniówki
Przygotowanie:
- Przygotuj masę serową. Żelatynę namocz w kremówce. Następnie delikatnie podgrzewając (najlepiej na parze), rozpuść. Wymieszaj z cukrem waniliowym, serkami oraz pokrojonym w kostkę arbuzem. Wlej wiśniówkę.
- Masę przełóż do niezbyt dużej tortownicy (26 cm). Odstaw do lodówki na 3 godziny.
- Zrób galaretkę arbuzową. Żelatynę namocz w 4 łyżkach wody i rozpuść na parze. Wymieszaj ze zmiksowanym arbuzem i wiśniówką. Wylej na stężały mus serowy.
- Sernik arbuzowy odstaw do lodówki na 3 godziny.