Ciasto z czereśniami - przepis składniki i przygotowanie

Warto wykorzystać bogaty smak owoców sezonowych!
Weronika Kwaśniak / 28.06.2016 06:01
DRUKUJ PRZEPIS
Ciasto z czereśniami - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 20 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 8 dag masła
  • jajko
  • 1/4 łyżeczki sody

Masa:


  • 50 dag sera białego
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • budyń śmietankowy
  • 15 dag cukru
  • 2 jajka
  • kilka kropli prawdziwego aromatu waniliowego

Wierzch:


  • 50 dag czereśni
  • 1/4 szklanki cukru
  • szklanka białego delikatnego wina
  • czerwona galaretka
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na ciasto z czereśniami!

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto.
  2. Prostokątną foremkę 18 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie ciastem.
  3. Ser zmiksuj z cukrem, śmietaną, budyniem, jajkami, aromatem.
  4. Rozłóż na cieście.
  5. Piecz 45-50 minut w temp. 185°C, aż masa się zetnie.
  6. Owoce opłucz, wydryluj, zasyp cukrem, gotuj mieszając 3 min.
  7. Wlej wino, zagotuj, wsyp galaretkę i mieszaj, aż się rozpuści.
  8. Gdy galaretka zacznie tężeć, rozłóż wraz z owocami na zimnym cieście.
  9. Chłodź przez godzinę.

Sprawdź inne przepisy na pyszne desery:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA