Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 20 dag mąki
- 10 dag cukru
- 8 dag masła
- jajko
- 1/4 łyżeczki sody
Masa:
- 50 dag sera białego
- szklanka kwaśnej śmietany
- budyń śmietankowy
- 15 dag cukru
- 2 jajka
- kilka kropli prawdziwego aromatu waniliowego
Wierzch:
- 50 dag czereśni
- 1/4 szklanki cukru
- szklanka białego delikatnego wina
- czerwona galaretka
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na ciasto z czereśniami!
- Z podanych składników zagnieć ciasto.
- Prostokątną foremkę 18 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie ciastem.
- Ser zmiksuj z cukrem, śmietaną, budyniem, jajkami, aromatem.
- Rozłóż na cieście.
- Piecz 45-50 minut w temp. 185°C, aż masa się zetnie.
- Owoce opłucz, wydryluj, zasyp cukrem, gotuj mieszając 3 min.
- Wlej wino, zagotuj, wsyp galaretkę i mieszaj, aż się rozpuści.
- Gdy galaretka zacznie tężeć, rozłóż wraz z owocami na zimnym cieście.
- Chłodź przez godzinę.