Sernik chałwowy - przepis, składniki i przygotowanie

Zamiast wiśni możesz użyć np. jagód.
Weronika Kwaśniak / 10.03.2014 10:26
DRUKUJ PRZEPIS
Sernik chałwowy - przepis, składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 10
Poziom trudności: średni
Składniki:
Ciasto:
  • 15 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 5 dag cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
  • 1 kg mielonego sera białego o luźnej konsystencji
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 15 dag chałwy
  • 10 dag kandyzowanych wisienek
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na sernik chałwowy!

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto.
  2. Owiń w folię i odstaw do lodówki na 30 minut. 
  3. Jaja ubij z cukrem na kogel mogel.
  4. Dodaj ser i mąkę ziemniaczaną.
  5. Dosyp grubo pokruszoną chałwę.
  6. Wymieszaj łyżką.
  7. Foremkę o średnicy 23-24 cm wylep ciastem.
  8. Nałóż kilka łyżek masy serowej, rozłóż wisienki, przykryj resztą masy.
  9. Piecz w 160 stopniach przez 1 godzinę.
  10. Następnie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz kolejne 10-15 minut.
  11. Sernik ostudź w piekarniku.
  12. Przed podaniem udekoruj pokruszoną chałwą i drobinkami czekolady.

Zobacz inne przepisy na serniki:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA