Poziom trudności:
średni
Składniki:
Na ciasto:
- szklanka mąki (17 dag)
- 10 dag masła
- 7 dag cukru
- jajko
- łyżka kakao
Na masę serową:
- 60 dag twarogu na sernik
- 4 jajka
- 10 dag masła
- budyń waniliowy
- 1/2 szklanki cukru
- opakowanie cukru wanilinowego
Dodatkowo:
- 1 kg śliwek, np. węgierek (bez pestek)
- kisiel wiśniowy
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Zobacz przepis na sernik ze śliwkami! To pyszny wypiek, który łączy w sobie klasyczny smak sernika z bogactwem owoców sezonowych.
- W misce wymieszaj mikserem wszystkie składniki ciasta.
- Zagnieć i wylep ciastem dno formy.
- Śliwki przekrój na połówki, usuń pestki.
- Na cieście ułóż warstwę śliwek skórką do dołu i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C na 15 minut.
Ciasto ze śliwkami i bezą - przepis
- Miękkie masło utrzyj z cukrami, dodając pojedynczo wszystkie jajka.
- Następnie dodaj ser i budyń. Całość wymieszaj.
- Masę serową wyłóż na podpieczony spód i ponownie wstaw do piekarnika na 25 minut.
- W tym czasie pozostałe śliwki pokrój na ćwiartki i ugotuj kisiel z cukrem w 400 ml wody.
Co zrobić ze śliwek? 51 przepisów
- Śliwki wymieszaj z kisielem i wyłóż delikatnie na podpieczony sernik.
- Wstaw do pieca, zmniejsz temperaturę do 160 stopni C i piecz jeszcze mniej więcej 50 minut.