Sernik ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie

Wypiek, który pokochają wszyscy? Puszysty sernik ze śliwkami!
Weronika Kwaśniak / 08.08.2016 07:02
DRUKUJ PRZEPIS
Sernik ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: średni
Składniki:

Na ciasto:

  • szklanka mąki (17 dag)
  • 10 dag masła
  • 7 dag cukru
  • jajko
  • łyżka kakao

Na masę serową:

  • 60 dag twarogu na sernik
  • 4 jajka
  • 10 dag masła
  • budyń waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego

Dodatkowo:

  • 1 kg śliwek, np. węgierek (bez pestek)
  • kisiel wiśniowy
  • 2 łyżki cukru
Przygotowanie:

Zobacz przepis na sernik ze śliwkami! To pyszny wypiek, który łączy w sobie klasyczny smak sernika z bogactwem owoców sezonowych.

  1. W misce wymieszaj mikserem wszystkie składniki ciasta.
  2. Zagnieć i wylep ciastem dno formy.
  3. Śliwki przekrój na połówki, usuń pestki.
  4. Na cieście ułóż warstwę śliwek skórką do dołu i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C na 15 minut.

Ciasto ze śliwkami i bezą - przepis

  1. Miękkie masło utrzyj z cukrami, dodając pojedynczo wszystkie jajka.
  2. Następnie dodaj ser i budyń. Całość wymieszaj.
  3. Masę serową wyłóż na podpieczony spód i ponownie wstaw do piekarnika na 25 minut.
  4. W tym czasie pozostałe śliwki pokrój na ćwiartki i ugotuj kisiel z cukrem w 400 ml wody.

Co zrobić ze śliwek? 51 przepisów

  1. Śliwki wymieszaj z kisielem i wyłóż delikatnie na podpieczony sernik.
  2. Wstaw do pieca, zmniejsz temperaturę do 160 stopni C i piecz jeszcze mniej więcej 50 minut.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA