Sernik krakowski - przepis

Sernik krakowski - tradycyjny, z kratką z ciasta i lukrem. Sernik możesz posypać też cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
/ 09.10.2012 09:25
DRUKUJ PRZEPIS
Sernik krakowski - przepis Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 24
Czas wykonania: 90 min
Ilość kalorii: 250 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:

Ciasto:

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól

Masa serowa:

  • 1 kg tłustego twarogu
  • 6 jajek
  • pół szklanki kremówki
  • 30 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • budyń waniliowy
  • 10 dag rodzynek
  • 3 łyżki kandyz. skórki pomarańczowej
  • skórka otarta z 1 cytryny

Oraz:  

  • żółtko do posmarowania wierzchu sernika
  • gotowy lukier
Przygotowanie:
  1. Mąkę posiekaj z masłem na grudki. Dodaj cukier puder, żółtka, śmietanę i szczyptę soli. Posiekaj i krótko zagnieć. Zawiń w folię i chłodź 30 min.
  2. Twaróg zmiel, zmiksuj ze śmietaną. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanil., dodaj do sera z proszkiem budyniowym i zmiksuj. Domieszaj skórki cytrusowe, rodzynki i pianę z białek.
  3. Na spód rozwałkuj 2/3 ciasta, ułóż w formie. Na cieście rozłóż masę serową, wyrównaj wierzch. Resztę ciasta rozwałkuj, pokrój w paski, ułóż ukośnie na serniku co 2 cm, aby powstała kratka. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Piecz 50–60 min (180 st.). Ostudź, polukruj i pokrój na porcje.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA