Składniki:
Ciasto:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- sól
Masa serowa:
- 1 kg tłustego twarogu
- 6 jajek
- pół szklanki kremówki
- 30 dag cukru
- cukier waniliowy
- budyń waniliowy
- 10 dag rodzynek
- 3 łyżki kandyz. skórki pomarańczowej
- skórka otarta z 1 cytryny
Oraz:
- żółtko do posmarowania wierzchu sernika
- gotowy lukier
Przygotowanie:
- Mąkę posiekaj z masłem na grudki. Dodaj cukier puder, żółtka, śmietanę i szczyptę soli. Posiekaj i krótko zagnieć. Zawiń w folię i chłodź 30 min.
- Twaróg zmiel, zmiksuj ze śmietaną. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanil., dodaj do sera z proszkiem budyniowym i zmiksuj. Domieszaj skórki cytrusowe, rodzynki i pianę z białek.
- Na spód rozwałkuj 2/3 ciasta, ułóż w formie. Na cieście rozłóż masę serową, wyrównaj wierzch. Resztę ciasta rozwałkuj, pokrój w paski, ułóż ukośnie na serniku co 2 cm, aby powstała kratka. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Piecz 50–60 min (180 st.). Ostudź, polukruj i pokrój na porcje.