Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Spód:
- 25 dag mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 12 dag masła
- jajko
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na masę:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- 60 dag zmielonego sera
- budyń waniliowy
- mandarynka do zmiksowania
- 1/2 szklanki kremówki
- puszka mandarynek lub kilka świeżych mandarynek
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić sernik z mandarynkami!
- Z podanych składników zagnieć ciasto.
- Cienko rozwałkuj, wylep nim dno i boki tortownicy o średnicy 23 cm.
- Ponakłuwaj widelcem, wstaw do lodówki.
- Jajka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym.
- Cały czas ucierając, dodawaj po łyżce sera.
- Wsyp budyń, wymieszaj.
- Mandarynkę obierz, pokrój na mniejsze kawałki, usuń pestki, zmiksuj.
- Dodaj do sera, dokładnie wymieszaj.
- Kremówkę ubij na sztywno.
- Dodaj do masy, delikatnie wymieszaj.
- Na ciasto wyłóż połowę masy, przykryj osączonymi z zalewy mandarynkami (lub obranymi i podzielonymi na kawałeczki owocami), a potem resztą masy. Wyrównaj.
- Ciasto piecz około 1,5 godziny w temperaturze 170 stopni C.
- Sernik ostudź w piekarniku.
- Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.