Składniki:
Ciasto:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- jajko
- łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- 1 kg mielonego białego sera
- 15 dag masła
- 15 dag cukru
- 5 jajek
- cukier waniliowy
- sok i skórka z pomarańczy
- puszka mandarynek
- 2 budynie waniliowe
Dodatkowo:
- puszka brzoskwiń
- galaretka pomarańczowa lub cytrynowa
Przygotowanie:
- Z podanych składników zagnieć ciasto, zawiń w folię, chłodź godzinę.
- Osącz mandarynki. Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj żółtka. Następnie, cały czas ucierając, dodaj po łyżce ser, skórkę i sok z pomarańczy, budynie. Białka ubij na sztywno, delikatnie połącz z masą serową i mandarynkami. Ciastem wylep dno i całe boki kwadratowej foremki. Nałóż masę serową. Piecz 2 godziny (170 st.). Jeśli ciasto zbyt szybko zacznie się rumienić, przykryj je folią aluminiowa. Ostudź.
- Galaretkę przygotuj w 1,5 szklanki wody. Brzoskwinie osącz z zalewy i pokrój w plasterki. Wierzch przykryj brzoskwiniami i polej tężejącą galaretką. Odstaw do stężenia.
Zobacz także inne przepisy na wspaniały sernik!
Sernik w malinowej glazurze
Sernik alzacki przepisu Michela Morana
Sernik z wiśniami
Sernik żurawinowo-rodzynkowy
Tęczowy sernik na zimno
Sernik alzacki przepisu Michela Morana
Sernik z wiśniami
Sernik żurawinowo-rodzynkowy
Tęczowy sernik na zimno