Sernik z wiśniami bez pieczenia
Składniki:
- 500 g sera twarogowego w wiaderku
- ¾ szklanki cukru białego
- laska wanilii
- 3 szklanki wiśni
- opakowanie ciastek owsianych lub innych zbożowych
- szczypta soli
- ¼ kostki masła
Jak zrobić sernik z wiśniami bez pieczenia?
1 krok: Ser twarogowy dokładnie miksujemy razem z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ziarenka z laski wanilii.
2 krok: Ciastka zbożowe kruszymy i łączymy ze stopionym wcześniej masłem, doprawiamy solą i układamy na spodzie formy do pieczenia.
3 krok: Przekładamy masę serową. Na wierzch kładziemy wydrylowane wiśnie.
Rada: Przed ułożeniem wiśni na serze, warto odsączyć je z nadmiaru sok, który wypływa po wydrylowaniu owoców. To zapobiegnie rozwarstwianiu się masy. Jeżeli ser jest zbyt rzadki, wystarczy dodać roztopioną żelatynę w proszku lub płatkach. Najlepiej korzystać z serów w wiaderku z 20%-26% zawartością tłuszczu.
Sernik z wiśniami w żelu
Składniki:
- 500 g sera twarogowego w wiaderku lub twarogu półtłustego
- pół szklanki cukru białego lub trzcinowego
- 3 żółtka
- 3 szklanki wiśni
- 2 opakowania kisielu wiśniowego lub truskawkowego
- 150 g mąki
- pół kostki masła
- ¼ szklanki cukru pudru
Jak zrobić sernik z wiśniami w żelu?
1 krok: Ser twarogowy mielimy lub korzystamy z gotowego w wiaderku.
2 krok: Miksujemy dokładnie z żółtkami i cukrem na puszysta masę. Mąkę łączymy z masłem i cukrem pudrem.
3 krok: Formujemy kulę i przekładamy na 30 minut do lodówki. Rozwałkowujemy i układamy w formie do pieczenia.
4 krok: Zapiekamy przez 15 minut do uzyskania złotego koloru. Układamy warstwę masy serowej.
5 krok: Pieczemy w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 50 minut. W międzyczasie przygotowujemy wiśnie. Drylujemy i odsączamy z nadmiaru soku.
6 krok: Gotujemy kisiel w zmniejszonej ilości wody i dolewamy sok z wiśni. Doprawiamy cukrem pudrem.
7 krok: Na gotowe i wystudzone ciasto przelewamy wiśnie w żelu i przekładamy do lodówki do stężenia.
Sernik japoński z wiśniami
Składniki:
- 400 g sera białego twarogowego
- laska wanilii
- 2 łyżeczki żelatyny
- ¾ szklanki cukru białego
- małe opakowanie śmietany
- 200 g mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- szczypta soli
- pół kostki masła
- 200 g wiśni
Jak zrobić sernik japoński z wiśniami?
1 krok: Ser łączymy ze śmietaną, cukrem i ziarenkami wanilii.
2 krok: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody i dolewamy do masy serowej.
3 krok: Mąkę pszenną przesiewamy i dosypujemy kakao, cukier i sól. Ucieramy razem z masłem na puszysta masę.
4 krok: Najpierw układamy kakaową warstwę i pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
5 krok: Następnie układamy masę serową wymieszaną z wydrylowanymi wiśniami. Wkładamy do lodówki na 2 godziny do stężenia.
Rada: Tak przygotowane ciasto możemy podać z polewą czekoladową.
Zobacz też:
Najlepsze przepisy na serniki na zimno! Wykorzystaj pomysły z różnymi owocami jagodowymi! Domowa nalewka z wiśni, która pasuje do sezonowych wypieków!