POLECAMY

Szukasz najlepszego przepisu na sernik japoński z wiśniami? Sprawdzona receptura!

Sernik z wiśniami smakuje nie tylko w sezonie letnim. Szukasz najlepszego sposobu na sernik japoński? Wykorzystaj nasz przepis na domową frużelinę wiśniową!
Sylwia Kazimierczuk / 3 miesiące temu
Szukasz najlepszego przepisu na sernik japoński z wiśniami? Sprawdzona receptura! fot. Adobe Stock

Sernik z wiśniami bez pieczenia

Składniki:

  • 500 g sera twarogowego w wiaderku
  • ¾ szklanki cukru białego
  • laska wanilii
  • 3 szklanki wiśni
  • opakowanie ciastek owsianych lub innych zbożowych
  • szczypta soli
  • ¼ kostki masła

Jak zrobić sernik z wiśniami bez pieczenia?

1 krok: Ser twarogowy dokładnie miksujemy razem z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ziarenka z laski wanilii.

2 krok: Ciastka zbożowe kruszymy i łączymy ze stopionym wcześniej masłem, doprawiamy solą i układamy na spodzie formy do pieczenia.

3 krok: Przekładamy masę serową. Na wierzch kładziemy wydrylowane wiśnie.

Rada: Przed ułożeniem wiśni na serze, warto odsączyć je z nadmiaru sok, który wypływa po wydrylowaniu owoców. To zapobiegnie rozwarstwianiu się masy. Jeżeli ser jest zbyt rzadki, wystarczy dodać roztopioną żelatynę w proszku lub płatkach. Najlepiej korzystać z serów w wiaderku z 20%-26% zawartością tłuszczu.

Sernik z wiśniami w żelu

Składniki:

  • 500 g sera twarogowego w wiaderku lub twarogu półtłustego
  • pół szklanki cukru białego lub trzcinowego
  • 3 żółtka
  • 3 szklanki wiśni
  • 2 opakowania kisielu wiśniowego lub truskawkowego
  • 150 g mąki
  • pół kostki masła
  • ¼ szklanki cukru pudru

Jak zrobić sernik z wiśniami w żelu?

1 krok: Ser twarogowy mielimy lub korzystamy z gotowego w wiaderku.

2 krok: Miksujemy dokładnie z żółtkami i cukrem na puszysta masę. Mąkę łączymy z masłem i cukrem pudrem.

3 krok: Formujemy kulę i przekładamy na 30 minut do lodówki. Rozwałkowujemy i układamy w formie do pieczenia.

4 krok: Zapiekamy przez 15 minut do uzyskania złotego koloru. Układamy warstwę masy serowej.

5 krok: Pieczemy w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 50 minut. W międzyczasie przygotowujemy wiśnie. Drylujemy i odsączamy z nadmiaru soku.

6 krok: Gotujemy kisiel w zmniejszonej ilości wody i dolewamy sok z wiśni. Doprawiamy cukrem pudrem.

7 krok: Na gotowe i wystudzone ciasto przelewamy wiśnie w żelu i przekładamy do lodówki do stężenia.

Sernik japoński z wiśniami

Składniki:

  • 400 g sera białego twarogowego
  • laska wanilii
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • ¾ szklanki cukru białego
  • małe opakowanie śmietany
  • 200 g mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • pół kostki masła
  • 200 g wiśni

Jak zrobić sernik japoński z wiśniami?

1 krok: Ser łączymy ze śmietaną, cukrem i ziarenkami wanilii.

2 krok: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody i dolewamy do masy serowej.

3 krok: Mąkę pszenną przesiewamy i dosypujemy kakao, cukier i sól. Ucieramy razem z masłem na puszysta masę.

4 krok: Najpierw układamy kakaową warstwę i pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

5 krok: Następnie układamy masę serową wymieszaną z wydrylowanymi wiśniami. Wkładamy do lodówki na 2 godziny do stężenia.

Rada: Tak przygotowane ciasto możemy podać z polewą czekoladową.

Zobacz też:
Najlepsze przepisy na serniki na zimno! Wykorzystaj pomysły z różnymi owocami jagodowymi! Domowa nalewka z wiśni, która pasuje do sezonowych wypieków!
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)