Składniki:
Spód:
- 10 dag herbatników oblanych czekoladą
- 10 dag płatków owsianych
- łyżka bułki tartej
- 2 łyżki cukru brązowego
- 15 dag masła
Masa serowa:
- 50 dag miękkiego chudego twarogu
- 2/3 szklanki cukru brązowego
- 4 jajka
- łyżka mąki
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- łyżka wrzątku
Dodatkowo:
- 3/4 szklanki kremówki
- 5 czubatych łyżek cukru
- 2 łyżki mieszanych orzechów
Przygotowanie:
- Herbatniki wsyp do torby foliowej i pokrusz na drobne kawałki wałkiem do ciasta. Wymieszaj z bułką tartą, cukrem, płatkami owsianymi i roztopionym masłem. Dno i boki tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wsyp herbatniki i uklep łyżką na dnie oraz na bokach foremki do wysokości 4 cm.
- Kawę rozpuść we wrzątku. Jajka ubij z cukrem, cały czas ucierając, dodawaj po łyżce ser. Następnie wsyp mąkę, wlej rozpuszczoną i przestudzoną kawę. Masę przełóż do foremki. Piecz ok. 50 minut w temp. 180 st. Upieczony sernik ostudź.
- W tym czasie rozpuść na patelni cukier, tak aby lekko zbrązowiał. Włóż orzechy, wymieszaj i widelcem wyjmij na papier do pieczenia. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno, rozłóż na cieście i udekoruj orzechami w karmelu.