Sernik kawowy z orzechami

Na herbatnikowo-owsianym spodzie
/ 19.09.2013 10:49
DRUKUJ PRZEPIS
Sernik kawowy z orzechami Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 80 min
Ilość kalorii: 400 kcal
Poziom trudności: trudny
Składniki:

Spód:

  • 10 dag herbatników oblanych czekoladą
  • 10 dag płatków owsianych
  • łyżka bułki tartej
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 15 dag masła

Masa serowa:

  • 50 dag miękkiego chudego twarogu
  • 2/3 szklanki cukru brązowego
  • 4 jajka
  • łyżka mąki
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • łyżka wrzątku

Dodatkowo:

  • 3/4 szklanki kremówki
  • 5 czubatych łyżek cukru
  • 2 łyżki mieszanych orzechów
Przygotowanie:
  1. Herbatniki wsyp do torby foliowej i pokrusz na drobne kawałki wałkiem do ciasta. Wymieszaj z bułką tartą, cukrem, płatkami owsianymi i roztopionym masłem. Dno i boki tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wsyp herbatniki i uklep łyżką na dnie oraz na bokach foremki do wysokości 4 cm.
  2. Kawę rozpuść we wrzątku. Jajka ubij z cukrem, cały czas ucierając, dodawaj po łyżce ser. Następnie wsyp mąkę, wlej rozpuszczoną i przestudzoną kawę. Masę przełóż do foremki. Piecz ok. 50 minut w temp. 180 st. Upieczony sernik ostudź.
  3. W tym czasie rozpuść na patelni cukier, tak aby lekko zbrązowiał. Włóż orzechy, wymieszaj i widelcem wyjmij na papier do pieczenia. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno, rozłóż na cieście i udekoruj orzechami w karmelu.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA