Składniki:
- 60 dag sera mielonego
- 4 jajka
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 15 dag kolorowych kandyzowanych skórek
- skórka otarta z cytryny
- sok z jednej cytryny
- szczypta proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- gotowa polewa czekoladowa
- 5 dag płatków migdałowych
- 5 dag kolorowych kandyzowanych skórek
Przygotowanie:
- Cukier i cukier waniliowy zmiksuj z żółtkami, dodaj ser, budyń, proszek, skórkę i sok z cytryny. Białka ubij na pianę, wlej do masy, wymieszaj, wsyp kandyzowane skórki.
- Okrągłą formę wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę serową. Piecz ok. 75 minut (170 st.), aż sernik nabierze koloru ciemnego złota. Upieczony lekko ostudź, zdejmij papier. Polej polewą, posyp płatkami migdałowymi i skórką.
Zobacz także inne przepisy na wspaniały sernik!
Sernik w malinowej glazurze
Sernik alzacki przepisu Michela Morana
Sernik z wiśniami
Sernik żurawinowo-rodzynkowy
Tęczowy sernik na zimno
Sernik alzacki przepisu Michela Morana
Sernik z wiśniami
Sernik żurawinowo-rodzynkowy
Tęczowy sernik na zimno