Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 12 dag mąki
- 5 dag cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 dag masła
- 3 żółtka
Masa makowa:
- szklanka maku
- 1,5 szklanki mleka
- 7 dag cukru
- jajko
- 2 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki siekanych orzechów
Masa serowa:
- 80 dag mielonego twarogu
- 2 jajka
- 12 dag cukru pudru
- cukier waniliowy
- budyń waniliowy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z cytryny
- 1/2 szklanki kremówki
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na makowiec z serem!
- Zagnieć ciasto, schłodź.
- Mak zalej mlekiem, gotuj, aż mleko się wchłonie.
- Zmiksuj blenderem.
- Połącz z cukrem i jajkiem oraz z kaszą i bakaliami.
- Twaróg utrzyj z żółtkami, cukrem, budyniem, proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny.
- Połącz z ubitą kremówką i pianą z białek.
- Dno i boki tortownicy wylep ciastem.
- Przykryj masą serową, a potem makową.
- Delikatnie zamieszaj łyżeczką, by powstały wzorki.
- Piecz 10 min w 200°C, a potem jeszcze ok. 1,5 godz. w 170°C.