Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Ciasto:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- jajko
- szczypta soli
- lukier
Masa:
- 80 dag tłustego twarogu
- szklanka cukru
- 5 jajek
- 100 ml kremówki
- budyń waniliowy
- 10 dag rodzynek
- 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić sernik krakowski!
- Z podanych składników zagnieć kruche ciasto, odkrój 1/3.
- Obie części schłodź.
- Twaróg zmiel, zmiksuj z cukrem, żółtkami, kremówką i budyniem.
- Wymieszaj z bakaliami i pianą z białek.
- Większy kawałek ciasta rozwałkuj.
- Wyłóż nim dużą blachę.
- Nałóż masę serową.
- Pozostałe ciasto rozwałkuj, pokrój w paski.
- Ułóż z nich kratkę na masie serowej.
- Piecz godzinę w 190°C.
- Wystudź, polukruj.
Zobacz więcej przepisów na pyszne ciasta:
Jak zrobić snickersa?
Jak zrobić serową stefankę?
Ciasto kajmakowo-miodowe
Jak zrobić napoleonkę?
Ciasta wielkanocne