Składniki:
- 30 dag herbatników pełnoziarnistych
- 5 dag mielonych orzechów laskowych lub włoskich
- 10 dag masła
- 1 kg dwukrotnie mielonego sera
- 5 jajek
- 200 ml płynnej śmietanki kremówki
- szklanka cukru
- 2 budynie waniliowe
- duża pomarańcza
- puszka brzoskwiń
- 2 galaretki pomarańczowe
Przygotowanie:
- Foremkę 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Herbatniki drobno pokrusz, wymieszaj z orzechami i stopionym masłem. Masę rozłóż na dnie foremki.
- Pomarańczę sparz, zetrzyj skórkę, obierz. Miąższ pokrój w kostkę. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj śmietankę, ser i budynie. Starannie wszystko zmiksuj. Następnie dołóż sztywną pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszaj. Na końcu dodaj skórkę i miąższ z pomarańczy.
- Masę wyłóż na spód z herbatników. Piecz około 1,5 godziny w temp. 160 stopni. Sernik ostudź. Na wierzchu rozłóż pokrojone w cienkie plasterki brzoskwinie.
- Sernik z pomarańczami i brzoskwiniami zalej galaretką przygotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu.