Sernik z pomarańczami i brzoskwiniami

Zyskasz nowy smak, zastępując galaretki pomarańczowe brzoskwiniowymi
/ 27.06.2013 15:50
DRUKUJ PRZEPIS
Sernik z pomarańczami i brzoskwiniami Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 12
Czas wykonania: 50 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 30 dag herbatników pełnoziarnistych
  • 5 dag mielonych orzechów laskowych lub włoskich
  • 10 dag masła
  • 1 kg dwukrotnie mielonego sera
  • 5 jajek
  • 200 ml płynnej śmietanki kremówki
  • szklanka cukru
  • 2 budynie waniliowe
  • duża pomarańcza
  • puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki pomarańczowe
Przygotowanie:
  1. Foremkę 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Herbatniki drobno pokrusz, wymieszaj z orzechami i stopionym masłem. Masę rozłóż na dnie foremki.
  2. Pomarańczę sparz, zetrzyj skórkę, obierz. Miąższ pokrój w kostkę. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj śmietankę, ser i budynie. Starannie wszystko zmiksuj. Następnie dołóż sztywną pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszaj. Na końcu dodaj skórkę i miąższ z pomarańczy.
  3. Masę wyłóż na spód z herbatników. Piecz około 1,5 godziny w temp. 160 stopni. Sernik ostudź. Na wierzchu rozłóż pokrojone w cienkie plasterki brzoskwinie.
  4. Sernik z pomarańczami i brzoskwiniami zalej galaretką przygotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Zobacz także:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA