Poziom trudności:
średni
Składniki:
Na ciasto:
- jajko
- 1/4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru
Na masę serowo-truskawkową:
- 100 ml śmietanki 30%
- 10 dag cukru kryształu
- opakowanie cukru wanilinowego
- 3 żółtka
- 45 dag serka homogenizowanego
- 50 ml wody
- 25 g żelatyny
- 50 dag truskawek
- czerwona galaretka
Przygotowanie:
Zobacz przepis na sernik truskawkowy z galaretką!
- Jajko ubij z cukrem na puch.
- Dodaj mąkę i wymieszaj.
- Ciasto przelej do tortownicy o średnicy 21 cm.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz mniej więcej 15 minut w temperaturze 170 stopni C. Odstaw, aż wystygnie.
- Kilka truskawek zostaw do dekoracji, pozostałe pokrój w kostkę.
- Połowę pokrojonych truskawek zmiksuj.
- Żelatynę zalej 50 ml zimnej przegotowanej wody i odstaw, aby napęczniała.
- Do garnka wlej na dno wodę i doprowadź ją do wrzenia.
- Na garnku umieść metalową miskę, w niej ubij na parze: żółtka, śmietankę, cukier i cukier wanilinowy, aż do momentu otrzymania puszystej ciepłej masy.
- Dodaj namoczoną w wodzie żelatynę. Gdy żelatyna się rozpuści, zdejmij miskę z pary i dodaj najpierw serek homogenizowany, a następnie pokrojone i zmiksowane truskawki.
- Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Masę serowo-truskawkową wylej na wcześniej przygotowany spód i odstaw do lodówki.
- Galaretkę rozpuść w połowie podanej na opakowaniu ilości wody i ostudź.
- Gdy sernik stężeje, udekoruj go pozostałymi truskawkami i zalej tężejącą galaretką.
Zobacz więcej przepisów z truskawkami:
Ciasto z truskawkami - 27 przepisów
Placek drożdżowy z truskawkami - przepis
Deser z musu truskawkowego - przepis
Drink z truskawkami - przepis
Torcik truskawkowy - przepis
Sernik z truskawkami - przepis