Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Biszkopt:
- 15 dag ciastek maślanych
- 6 łyżek masła
Masa biała:
- 5 plastrów ananasa
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- 15 dag serka śmietankowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki kremówki
Masa różowa:
- szklanka wody
- galaretka czerwona
- puszka mandarynek (lub inne owoce)
- 1/2 szklanki kremówki
Przygotowanie:
Zobacz przepis na kolorowy sernik na zimno!
- Blenderem zmiksuj ciastka z masłem.
- Foremkę natłuść, wyłóż papierem do pieczenia.
- Na spodzie rozłóż ciasteczka, dociśnij.
- Osączonego ananasa pokrój na mniejsze kawałki.
- Żelatynę namocz w kilku łyżkach wody i rozpuść na parze.
- Serek utrzyj z cukrem pudrem, połącz z żelatyną i ubitą kremówką.
- Część masy rozłóż na spodzie z ciastek, ułóż ananasa i przykryj resztą masy serowej, zastudź.
- W szklance wrzątku rozpuść galaretkę.
- Odlej 4 łyżki.
- Mandarynki osącz z zalewy.
- Kremówkę ubij na sztywno, połącz z większą częścią galaretki oraz mandarynkami.
- Wyłóż na masę z ananasem.
- Odstaw do lodówki na 20 minut.
- Odłożoną galaretkę podgrzej i polej nią wierzch serniczka.
- Zamieszaj wykałaczką, by powstały wzorki.
- Odstaw do lodówki na 5 godzin.