Składniki:
- 21 dag ciasta francuskiego w kawałku (1/2 opak.)
- 2 szklanki czarnej porzeczki
- szklanka kremówki
- 30 dag mielonego białego sera
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- 1/2 szklanki mleka
- skórka otarta z pomarańczy
- galaretka w kolorze szafirowym
- suchy groch
Przygotowanie:
- Ciasto złożyć na pół i rozwałkować do wielkości foremki o boku 20 cm. Nakłuć widelcem, przykryć pergaminem, wsypać suchy groch i piec 25 min (200°C). Usunąć groch i papier i piec 20 min.
- Kremówkę ubić. Ser utrzeć z cukrem pudrem. Dodać szklankę porzeczek i szybko wymieszać mikserem, aby kilka owoców lekko zabarwiło ser. Żelatynę namoczyć w mleku i rozpuścić na parze, ostudzić, wymieszać z serem. Dodać kremówkę. Masę przełożyć na upieczony spód. Chłodzić godzinę.
- Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku, ostudzić. Resztę owoców rozłożyć na serze i polać tężejącą galaretką. Chłodzić 2 godz.
- Serowiec można posypać płatkami migdałowymi.