Potrawy z jajek często goszczą na polskich stołach. I nic dziwnego - jajka można podać na tysiąc różnych sposobów. Są nie tylko pyszne, ale również pożywne i zdrowe - zawierają mnóstwo białka, żelaza, selenu i witamin.
W naszym zestawieniu znajdziesz ponad 30 pomysłów na potrawy z jajek - zarówno te wytrawne, jak i na słodko.
Spis treści:
- Śniadania i kolacje z jajek
- Zupy z jajkiem
- Kotlety jajeczne
- Sałatki z jajkiem
- Jajka faszerowane
- Zapiekanki
- Desery z jajek
Przepisy na śniadania i kolacje z jajek
Poza klasyczną jajecznicą albo jajkiem sadzonym, z jajek możesz przygotować włoską frittatę albo danie z Bliskiego Wschodu - szakszukę.
Jajecznica z łososiem
Jajecznica ze szpinakiem
Szakszuka
Omlet ze szpinakiem
Frittata z warzywami
fot. Adobe Stock
Przepisy na zupy z jajkiem
Jajko ugotowane na twardo podaje się do żurku, barszczu białego i ukraińskiego. Pasuje również do zupy szczawiowej i wszelkich chłodników.
Barszcz biały
Żurek wielkanocny
Zupa szczawiowa
Barszcz ukraiński
Botwinka
fot. Adobe Stock
Przepisy na kotlety jajeczne
Jedną z najpopularniejszych potraw z jajek są kotlety. Przygotowuje się je z ugotowanych na twardo jajek, które wystarczy pokroić na mniejsze kawałki, rozgnieść widelcem, dodać natkę pietruszki, jedno surowe jajko, bułkę tartą i usmażyć na oleju roślinnym.
Kotlety jajeczne z pieczarkami
Kotlety z kalafiora i jajek
Klasyczne kotlety z jajek
fot. Adobe Stock
Przepisy na sałatki z jajkiem
Jajka to świetny dodatek do sałatek. Najpopularniejszą sałatką jest sałatka jarzynowa, która w Polsce pojawia się na stole w każde święta. Jajko możesz dodać również do tych skomponowanych na bazie mieszanki sałat i świeżych warzyw.
Sałatka z brokułem i jajkiem
Sałatka z jajkiem na miękko i tuńczykiem
Sałatka z makreli, jajek i sera
Sałatka jajeczna z chrzanem
Sałatka śniadaniowa z jajkiem
fot. Adobe Stock
Przepisy na jajka faszerowane
Jajka faszerowane to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Po ugotowaniu ich na twardo, należy oddzielić żółtka od białek. Żółtka rozgnieść widelcem i dodać ulubione dodatki - pieczarki, rybę, majonez.
Smażone jajka faszerowane
Jajka faszerowane żółtym serem
Jajka faszerowane pieczarkami i majonezem
Jajka faszerowane tuńczykiem
Jajka faszerowane awokado
fot. Adobe Stock
Przepisy na zapiekanki z jajkiem
Zapiekanka to świetny pomysł na obiad z jajek. Wystarczy trochę ziemniaków, różyczki brokuła, papryka i ulubione zioła. Pokrojone warzywa przełóż do formy do zapiekania i polej rozmąconym jajkiem wymieszanym ze śmietaną i gotowe!
Zapiekanka z serem i szynką
Zapiekanka jajeczna z pomidorami
Zapiekanka z dynią
fot. Adobe Stock
Przepis na potrawy na słodko z jajek
Najpopularniejszym deserem z jajek jest beza. Białka należy utrzeć z cukrem, dodać odrobinę mąki ziemniaczanej i octu winnego i upiec w 2 temperaturach: najpierw 3 minuty w 180 stopni, następnie w temperaturze ok. 100 stopni. Z żółtek możesz natomiast przygotować pyszny deser z dzieciństwa - kogel mogel.
fot. Adobe Stock
Więcej przepisów na potrawy z jajek:

Chleb w jajku. Chrupiąca przekąska na śniadanie lub kolację

TOP 5 przepisów na wielkanocne jajka – super wyglądają i smakują!

Kasia gotuje z Polki.pl - Jajka faszerowane a'la sałatka Cezar

Jajko w chmurce - przepis na jajko na chmurce

Omlet węgierski - przepis składniki i przygotowanie

Omlet z wiśniami - przepis składniki i przygotowanie

Omlet ze szpinaku - przepis składniki i przygotowanie

Omlet chłopski - przepis składniki i przygotowanie

Jak zrobić omlet dyniowy - przepis na omlet z dyni

Hiszpański omlet z ziemniakami - przepis składniki i przygotowanie

Omlet paprykowy - przepis Ani Starmach
