Pyszne potrawy z jajek: oto ponad 30 ciekawych pomysłów na przystawki, dania na ciepło, sałatki i przekąski imprezowe

danie z jajek fot. Adobe Stock, azurita
Potrawy z jajek są proste w przygotowaniu, pyszne i zdrowe. Większość z tych przepisów nie jest pracochłonna - przygotujesz je w mniej, niż 15 minut. Możesz je wykorzystać na śniadanie, kolację, a także na imprezową przekąskę. Jajka są też nieodzownym elementem wielu pysznych deserów oraz placków warzywnych.
Małgorzata Machnicka / 28.03.2024 08:24
danie z jajek fot. Adobe Stock, azurita

Potrawy z jajek często goszczą na polskich stołach podczas wielu okazji. I nic dziwnego - jajka można podać na tysiąc różnych sposobów. Są nie tylko pyszne, ale również pożywne i zdrowe - zawierają mnóstwo białka, żelaza, selenu i witamin.

Spis treści:

  1. Śniadania i kolacje z jajek
  2. Zupy z jajkiem
  3. Kotlety jajeczne
  4. Sałatki z jajkiem
  5. Jajka faszerowane
  6. Zapiekanki
  7. Desery z jajek

Potrawy z jajek na śniadania i kolacje

Jeśli myślisz o śniadaniu z jajek, bardzo często przychodzą do głowy najpopularniejsze dania. Można np. przygotować jajka w wersji gotowanej na miękko lub twardo, a także wykorzystać do jajecznicy, jajek sadzonych czy omletów. Możesz z nich przygotować także włoską frittatę albo popularne danie z Bliskiego Wschodu - szakszukę.

Jajka sprawdzą się także podczas kolacji - najlepsze będą w wersji gotowanej, np. na kanapce albo w formie omletu czy lekkiej jajecznicy ze świeżymi ziołami.

Pomysły na śniadania z jajek:

potrawy z jajek na przyjęcie

fot. Potrawy z jajek na śniadanie i kolację/Adobe Stock, voltan

Potrawy z jajek: zupy z jajkami

Jajko ugotowane na twardo lub półtwardo podaje się nie tylko do wielkanocnego żurku, ale także do barszczu, zup jarzynowych oraz orzeźwiających chłodników. W zasadzie do każdej zupy świetnie sprawdzi się dodatek jajka - także do zup-kremów.

Oto zupy, które idealnie dogadują się z gotowanymi jajkami:

dania z jajek

fot. Potrawy z jajek: zupy z jajkami/Adobe Stock, annata78

Potrawy z jajek na przyjęcie: kotlety jajeczne

Jedną z najpopularniejszych potraw z jajek są kotlety. Możesz przygotować je z ugotowanych jajek, które następnie pokroisz i połączysz z surowym jajkiem, przyprawami i bułką tartą. Usmażone w ten sposób będą miękkie, lekkie i idealnie połączą się z kremowymi sosami.

Możesz także połączyć surowe jajka z warzywami, a następnie dodać mąkę i przygotować masę, z której następnie przygotujesz pyszne kotlety. To idealna przekąska na imprezę rodzinną, ale także szybki i lekki obiad.

Kotlety z dodatkiem jajek:

potrawa z jajek

fot. Potrawy z jajek na imprezę/Adobe Stock, azurita

Przystawki z jajek na imprezę: sałatki

Jajka to świetny dodatek do sałatek. Najpopularniejszą sałatką jest sałatka jarzynowa, która w Polsce pojawia się na stole w każde święta. Pyszne sałatki z jajkami możesz także przygotować na bazie mieszanki sałat i świeżych warzyw.

Oto kilka pomysłów na sałatki z jajkami:

przekąski z jajek

fot. Potrawy z jajkami: sałatki/Adobe Stock, Jacek Chabraszewski

Przepisy na jajka faszerowane

Jajka faszerowane to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Po ugotowaniu ich na twardo, należy oddzielić żółtka od białek. Żółtka rozgnieść widelcem i dodać ulubione dodatki - pieczarki, rybę, majonez. Tak przygotowane jajka możesz dodatkowo udekorować domowym sosem chrzanowym.

Inne pomysły na jajka faszerowane:

co można zrobić z jajek

fot. Przystawki z jajek na imprezę/Adobe Stock, Igor Dutina

Potrawy z jajek: zapiekanki

Zapiekanka to świetny pomysł na obiad z jajek. Wystarczy trochę ziemniaków, różyczki brokuła, papryka i ulubione zioła. Pokrojone warzywa przełóż do formy do zapiekania i polej rozmąconym jajkiem wymieszanym ze śmietaną i gotowe! Zapiekanki jajeczne mogą być też świetnym pomysłem na śniadanie: wystarczy, że jajko wymieszasz z szynką, porem i pomidorkami koktajlowymi, a następnie przelejesz do kokilki i zapieczesz.

Inne pomysły na zapiekane dania z jajek:

przystawki z jajek na imprezę

fot. Potrawy z jajek: zapiekanki/Adobe Stock, fkruger

Przepis na potrawy na słodko z jajek

Najpopularniejszym deserem z jajek jest oczywiście beza. Białka należy utrzeć z cukrem, dodać odrobinę mąki ziemniaczanej i octu winnego i upiec w 2 temperaturach: najpierw 3 minuty w 180 stopni, następnie w temperaturze ok. 100 stopni.

Z żółtek możesz natomiast przygotować pyszny deser z dzieciństwa - kogel mogel. Do przygotowania pysznych deserów wykorzystasz też całe jajka, tworząc np. pyszne suflety.

Inne pomysły na desery z jajek:

potrawy z jajek

fot. Potrawy z jajek na słodko/Adobe Stock, anammarques

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 18.02.2021.

Zobacz też inne przepisy na potrawy z jajek:

Przepis na majonez, który zawsze się udaje: zawsze robię go na Wielkanoc i dodaję do sałatek oraz jajek faszerowanych
Przepis na majonez, który zawsze się udaje: zawsze robię go na Wielkanoc i dodaję do sałatek oraz jajek faszerowanych
Domowy majonez, który zawsze się udaje, możesz zrobić w kilka chwil, ale musisz pamiętać o kilku ważnych kwestiach. Przede wszystkim zadbaj o odpowiednią średnicę naczynia, w którym przygotowujesz majonez, a także o odpowiednią prędkość miksowania. Pamiętaj też, że majonez w lodówce lekko gęstnieje.
Wystarczy tylko kilka składników i lekki dressing: oto prosty i szybki przepis na idealną sałatkę ze szparagami
Wystarczy tylko kilka składników i lekki dressing: oto prosty i szybki przepis na idealną sałatkę ze szparagami
Sałatka ze szparagami to prawdziwy hit, jeśli chodzi o wiosenno-letni sezon w kuchni. Wystarczy tylko kilka składników, aby stworzyć pyszną, lekką i orzeźwiającą przekąskę. Taka sałatka sprawdzi się jako szybki lunch, kolacja albo lekkie danie obiadowe. Szparagi lubią towarzystwo jajek, oliwy z oliwek oraz soku z cytryny.
Pasta jajeczna FIT – 6 przepisów na zdrową pastę jajeczną wprost od dietetyka
Pasta jajeczna FIT – 6 przepisów na zdrową pastę jajeczną wprost od dietetyka
Pasta jajeczna fit nie ma majonezu, za to ma dużo białka. Jeśli jesteś na diecie, to będzie doskonałe urozmaicenie kanapek. Fit pastę jajeczną możesz jeść na śniadania, lunche lub kolacje. Poznaj przepisy na fit pastę jajeczną: z tuńczykiem, klasyczną, z nowalijkami i z awokado. Urozmaić pastę jajeczną fit nietypowymi dodatkami smakowymi. Jedna porcja ft pasty jajecznej dostarcza ok. 200 kcal.
Domowy, babciny sposób na pyszne ciasto "jajko sadzone". Idealny deser jest szybki w przygotowaniu i na pewno go pokochasz
Domowy, babciny sposób na pyszne ciasto "jajko sadzone". Idealny deser jest szybki w przygotowaniu i na pewno go pokochasz
Ciasto jajko sadzone to pyszny i ekstremalnie łatwy w przygotowaniu deser, który pysznie smakuje i idealnie sprawdza się podczas ciepłych wieczorów. Przypomina nieco sernik, ale wzbogacony jest brzoskwiniami lub morelami. Możesz przygotować je na jasnym lub ciemnym spodzie. Zobacz, jak zrobić ten deser.
Majonez z nerkowców: przepis na zdrowszy, lżejszy i przepyszny wege majonez bez jajek i oleju
Majonez z nerkowców: przepis na zdrowszy, lżejszy i przepyszny wege majonez bez jajek i oleju
Majonez z nerkowców to doskonała wegańska alternatywa dla klasycznego majonezu. Majonez z nerkowców nie wymaga dodawania oleju i nabiału - to świetny przepis dla osób uczulonych na jajka i mleko. Majonez z nerkowców zrobisz szybko blendując namoczone orzechy z wybranymi przyprawami.
Biszkopt z 4 jaj - łatwy przepis, który zawsze się udaje
Biszkopt z 4 jaj - łatwy przepis, który zawsze się udaje
Biszkopt z 4 jaj to doskonała baza do tortu. Do przygotowania biszkoptu z czterech jaj potrzebujesz: jajek, mąki, cukru, proszku do pieczenia. Dodaj do niego odrobinę ekstraktu waniliowego lub migdałowego dla nadania biszkoptowi charakteru. Oto sprawdzony przepis na biszkopt z 4 jajek, który wychodzi każdemu i zawsze.
9 mitów o jajkach, w które wszyscy wierzą. Pochwal się tymi ciekawostkami przy wielkanocnym stole
9 mitów o jajkach, w które wszyscy wierzą. Pochwal się tymi ciekawostkami przy wielkanocnym stole
Mity o jajkach są wiecznie żywe. Wiele z nich dotyczy oczywiście „zabójczego” cholesterolu w żółtkach, inne odnoszą się do toksyczności jajek „trójek”, a niektórzy wierzą w niezwykle właściwości surowych jaj wypijanych na wzrost mięśni. Sprawdzamy i obalamy popularne mity dotyczące jaj. Wiele z nich cię zaskoczy.
Sosy do jajek - wypróbuj je wszystkie! Przepisy na Wielkanoc i nie tylko
Sosy do jajek - wypróbuj je wszystkie! Przepisy na Wielkanoc i nie tylko
Jakie sosy do jajek przygotować? Sięgnij po sprawdzony klasyk i przygotuj sos tatarski. Na Wielkanoc sprawdzi się także sos chrzanowy, a jeśli szukasz delikatniejszych smaków - sos koperkowy poleca się na stół. Możesz także zaszaleć i przygotować sos miodowo-musztardowy, który łączy w sobie smak ostry i słodki.
Chleb w jajku. Chrupiąca przekąska na śniadanie lub kolację
Chleb w jajku. Chrupiąca przekąska na śniadanie lub kolację
Chleb w jajku przygotujesz z zaledwie kilku składników - potrzebujesz kilku kromek chleba, 2 jajek, 2 łyżek masła, soli, pieprzu i ulubionych przypraw - możesz wzbogacić smak dania np. słodką papryką lub curry. Chleb w jajku po usmażeniu dokładnie odsącz na ręczniku papierowym.
Jak zrobić majonez domowy? Tradycyjny przepis
Jak zrobić majonez domowy? Tradycyjny przepis
Przepis na to, jak zrobić majonez domowy, opiera się na jajkach, oleju soli, pieprzu. Warto włożyć składniki do wysokiego słoika. By majonez wyszedł gładki, użyj blendera. Domowy majonez wegetariański wykonasz z aquafaby (wody po ciecierzycy).
Lekkie jogurtowe ciasto cytrynowe - zrobisz je bez jajek
Lekkie jogurtowe ciasto cytrynowe - zrobisz je bez jajek
Lekkie jogurtowe ciasto cytrynowe - zrobisz je bez jajek. Do czasu przygotowania dolicz czas pieczenia
Omlet z warzywami - sprawdzony przepis z kilku prostych składników
Omlet z warzywami - sprawdzony przepis z kilku prostych składników
Omlet z warzywami to świetne rozwiązanie na pożywne śniadanie lub kolację. Do jego przygotowania potrzebujesz jajek, mleka, pomidora i papryki.

Redakcja poleca

REKLAMA