Reklama
Czas przygotowania: 20 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • puszka pomidorów bez skórki,
  • 2 jajka,
  • czarne oliwki,
  • ser feta,
  • oliwa z oliwek,
  • 1 mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • kumin (kmin rzymski),
  • papryczka chili (opcjonalnie),
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeża kolendra.
Reklama
Przygotowanie:

Szakszuka (shakshuka, dosłownie „wielki bałagan″) to śniadaniowe danie kuchni bliskowschodniej, popularne szczególnie w Turcji, Tunezji i Izraelu.

Szakszuka zawsze opiera się na pomidorach i jajkach - resztę składników można dodać wedle uznania. W naszym przepisie występuje z czarnymi oliwkami, fetą i świeżą kolendrą.

  1. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną cebulkę w kostkę i podsmaż.
  2. Dodaj czosnek i ziarna kuminu i smaż kolejne 2 minuty.
  3. Wlej na patelnię pomidory z puszki (możesz je rozgnieść lub pokroić, ale nie jest to konieczne).
  4. Gdy sos się nieco zredukuje, dodaj przekrojone na pół oliwki i, rozgarniając na boki sos, wbij jajka.
  5. Dopraw całość solą i pieprzem.
  6. Gdy jajka zetną się na spodzie, nakryj patelnię na 3-4 minuty, aby ścięły się również od góry.
  7. Szakszukę podawaj z pokruszonym serem feta, świeżą kolendrą i bagietką.
Reklama

Więcej przepisów na pyszne śniadania:
Przepis na omlet z warzywami
Przepis na jajecznicę z łososiem
Tosty z guacamole i jajkiem
Przepis na jajecznicę ze szpinakiem

Reklama
Reklama
Reklama