Wegetariańskie kotlety to świetny pomysł na urozmaicenie codziennego menu. Mogą być zrobione z ziemniaków, różnego rodzaju kasz, warzyw strączkowych (wszystkich rodzajów), marchewki, kalafiora i całego mnóstwa innych składników.
Prym wśród kotletów wegetariańskich wiodą kotlety z ciecierzycy, ale da się je przygotować na wiele sposobów i z wielu różnych składników. Zobacz nasze pomysły na warzywne kotlety.
Spis treści:
- Kotlety z cieciorki
- Kotlety z marchewki
- Kotlety z kaszy gryczanej
- Kotlety z tofu
- Kotlety z soczewicy
Wegetariańskie kotlety z ciecierzycy
Dania z ciecierzycy to znany i cenny zamiennik zwierzęcego białka i świetny pomysł na pożywny wege obiad. Zrobisz je w kilka chwil i możesz połączyć z domowym sosem czosnkowym lub tzatzikami. Będzie też idealnie komponować się z sosem pieczarkowym.
Składniki:
- 400 g ugotowanej ciecierzycy,
- 10 suszonych pomidorów,
- 4 łyżki mielonego siemienia lnianego,
- 3 łyżeczki curry,
- 1 papryczka chili,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 jajko,
- olej roślinny do smażenia,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Cieciorkę przełóż do miski i zmiksuj blenderem - masa nie musi być idealnie gładka, ale nie powinno być w niej całych ziarenek cieciorki.
- Dodaj pokrojone w drobną kostkę pomidory, papryczkę chili i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Dodaj siemię lniane, jajko, curry i dopraw całość solą i pieprzem. Wymieszaj.
- Uformuj niewielkie kotleciki i smaż na rozgrzanym tłuszczu przez 2-3 minuty z każdej strony.
fot. Kotlety wegetariańskie z ciecierzycy/Adobe Stock, gkrphoto
Kotlety wegetariańskie z marchewki
Marchewka to idealny składnik bazowy dla placków, kotletów oraz ciast. Szczególnie popularna jest w jesiennych potrawach. To warzywo o słodkim smaku, dlatego możesz poszaleć z przyprawami, takimi jak pieprz czy ostra papryka.
Składniki:
- 500 g marchewki,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki mąki,
- natka pietruszki,
- 1 jajko,
- bułka tarta do panierowania,
- olej roślinny do smażenia,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Marchewki zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i poszatkowaną pietruszkę.
- Dodaj mąkę, jajko i dopraw całość solą i pieprzem.
- Formuj niewielkie kotlety i smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoto.
- Kotlety wegetariańskie z marchewki podawaj z pieczonymi ziemniakami.
fot. Kotlety wegetariańskie z marchewki/Adobe Stock, Hihitetlin
Kotlety wegetariańskie z kaszy gryczanej
Kasza gryczana jest nie tylko smaczna, ale także bardzo zdrowa. Możesz ją wykorzystać jako bazę do przygotowania pysznych kotletów. Taki przepis idealnie sprawdzi się jako szybki obiad bez mięsa, który jest niezwykle sycący.
Składniki:
- 200 g kaszy gryczanej palonej,
- 2 jajka,
- 5 łyżek bułki tartej,
- 1 cebula,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- olej roślinny do smażenia,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu i przełóż do miski.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i dodaj cebulę pokrojoną w kostkę. Po 2 minutach dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Podsmażoną cebulę z czosnkiem przełóż do miski z kaszą gryczaną, dodaj jajka i natkę pietruszki. Całość dopraw tymiankiem, papryką, solą i pieprzem.
- Z masy formuj kotlety i obtocz w bułce tartej.
- Smaż na patelni przez 2-3 minuty z każdej strony. Nadmiar tłuszczu odsącz na ręczniku papierowym.
fot. Kotlety wegetariańskie z kaszy gryczanej/Adobe Stock, julie208
Kotlety wegetariańskie z tofu
Tofu ma neutralny smak i jest doskonałym źródłem białka. Możesz je wykorzystać na wiele sposobów, np. zrobić zamiennik mięsa mielonego w spaghetti albo użyć do sałatki zamiast kurczaka. Tofu idealnie sprawdzi się także do przygotowania wege kotletów.
Składniki:
- 300 g tofu naturalnego,
- 300 g kaszy jaglanej,
- 4 łyżki bułki tartej,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka masła orzechowego,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- olej roślinny do smażenia,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Tofu odsącz na ściereczce z nadmiaru wody. Przełóż do miski.
- Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Rozdrobnij ser widelcem, dodaj kaszę, masło orzechowe, bułkę tartą, sos sojowy, cebule pokrojone w kosteczkę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Dokładnie wyrób dłońmi masę.
- Uformuj kotlety i smaż na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju.
- Kotlety wegetariańskie z tofu podawaj z ryżem jaśminowym i ze świeżą kolendrą.
fot. Wegetariańskie kotlety z tofu/Adobe Stock, timolina
Przepis na kotlety wegetariańskie z soczewicy
Soczewica jest bogatym źródłem roślinnego białka i, podobnie jak tofu, ma bardzo neutralny smak, przez co możesz dowolnie go zmodyfikować ulubionymi przyprawami. Gotowe kotlety idealnie komponują się z kremowym, gładkim sosem oraz takimi dodatkami, jak pieczone ziemniaki.
Składniki:
- 1 szklanka soczewicy czerwonej,
- 1 szklanka kaszy jaglanej,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku
- 6 łyżek mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 5 łyżek bułki tartej,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- 1 łyżeczka papryki ostrej,
- olej roślinny do smażenia,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Soczewicę i kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Oba składniki przełóż do miski, dodaj ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, cebulę pokrojoną w kosteczkę, jajko, sos sojowy, mąkę i przyprawy.
- Wyrób na gładką masę.
- Formuj niewielkie kotleciki i smaż na niewielkiej ilości tłuszczu po 2 minuty z każdej strony.
- Kotlety wegetariańskie z soczewicy podawaj z sosem pomidorowym albo grzybowym.
fot. Wegetariańskie kotlety z soczewicy/Adobe Stock, gkrphoto
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 08.12.2020.
Więcej przepisów na wegetariańskie kotlety: