Wegetariańskie kotlety to świetny pomysł na urozmaicenie codziennego menu. Mogą być zrobione z ziemniaków, różnego rodzaju kasz, warzyw strączkowych (wszystkich rodzajów), marchewki, kalafiora i całego mnóstwa innych składników.
Prym wśród kotletów wegetariańskich wiodą te z cieciorki - da się je przygotować na wiele sposobów! Warto wypróbować również przepisy na kotlety ziemniaczane czy z buraków.
Spis treści:
- Kotlety z cieciorki
- Kotlety z marchewki
- Kotlety z kaszy gryczanej
- Kotlety z tofu
- Kotlety z soczewicy
Przepis na kotlety wegetariańskie z cieciorki
Składniki:
- 400 g ugotowanej ciecierzycy,
- 10 suszonych pomidorów,
- 4 łyżki mielonego siemienia lnianego,
- 3 łyżeczki curry,
- 1 papryczka chili,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 jajko,
- olej roślinny do smażenia,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Cieciorkę przełóż do miski i zmiksuj blenderem - masa nie musi być idealnie gładka, ale nie powinno być w niej całych ziarenek cieciorki.
- Dodaj pokrojone w drobną kostkę pomidory, papryczkę chili i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Dodaj siemię lniane, jajko, curry i dopraw całość solą i pieprzem. Wymieszaj.
- Uformuj niewielkie kotleciki i smaż na rozgrzanym tłuszczu przez 2-3 minuty z każdej strony.
- Kotlety wegetariańskie z cieciorki podawaj z sosem czosnkowym.
fot. Adobe Stock
Przepis na kotlety wegetariańskie z marchewki
Składniki:
- 500 g marchewki,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki mąki,
- natka pietruszki,
- 1 jajko,
- bułka tarta do panierowania,
- olej roślinny do smażenia,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Marchewki zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i poszatkowaną pietruszkę.
- Dodaj mąkę, jajko i dopraw całość solą i pieprzem.
- Formuj niewielkie kotlety i smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoto.
- Kotlety wegetariańskie z marchewki podawaj z pieczonymi ziemniakami.
fot. Adobe Stock
Przepis na kotlety wegetariańskie z kaszy gryczanej
Składniki:
- 200 g kaszy gryczanej palonej,
- 2 jajka,
- 5 łyżek bułki tartej,
- 1 cebula,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- olej roślinny do smażenia,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu i przełóż do miski.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i dodaj cebulę pokrojoną w kostkę. Po 2 minutach dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Podsmażoną cebulę z czosnkiem przełóż do miski z kaszą gryczaną, dodaj jajka i natkę pietruszki. Całość dopraw tymiankiem, papryką, solą i pieprzem.
- Z masy formuj kotlety i obtocz w bułce tartej.
- Smaż na patelni przez 2-3 minuty z każdej strony. Nadmiar tłuszczu odsącz na ręczniku papierowym.
- Kotlety wegetariańskie z kaszy gryczanej, podawaj z mieszanką sałat i sosem winegret.
Przepis na kotlety wegetariańskie z tofu
Składniki:
- 300 g tofu naturalnego,
- 300 g kaszy jaglanej,
- 4 łyżki bułki tartej,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka masła orzechowego,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- olej roślinny do smażenia,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Tofu odsącz na ściereczce z nadmiaru wody. Przełóż do miski.
- Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Rozdrobnij ser widelcem, dodaj kaszę, masło orzechowe, bułkę tartą, sos sojowy, cebule pokrojone w kosteczkę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Dokładnie wyrób dłońmi masę.
- Uformuj kotlety i smaż na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju.
- Kotlety wegetariańskie z tofu podawaj z ryżem jaśminowym i ze świeżą kolendrą.
fot. Adobe Stock
Przepis na kotlety wegetariańskie z soczewicy
Składniki:
- 1 szklanka soczewicy czerwonej,
- 1 szklanka kaszy jaglanej,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku
- 6 łyżek mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 5 łyżek bułki tartej,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- 1 łyżeczka papryki ostrej,
- olej roślinny do smażenia,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Soczewicę i kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Oba składniki przełóż do miski, dodaj ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, cebulę pokrojoną w kosteczkę, jajko, sos sojowy, mąkę i przyprawy.
- Wyrób na gładką masę.
- Formuj niewielkie kotleciki i smaż na niewielkiej ilości tłuszczu po 2 minuty z każdej strony.
- Kotlety wegetariańskie z soczewicy podawaj z sosem pomidorowym albo grzybowym.
Więcej przepisów na wegetariańskie kotlety:

Warzywne kotlety, czyli jak wykorzystać warzywa z rosołu

Kotlety ruskie - prosty przepis na pyszny obiad

Knysza z kotletem z ciecierzycy. Przepis na pyszny wegetariański obiad

Kotlety z kaszy jaglanej. Pomysł na obiad nie tylko dla wegan

Kotlety jajeczne z pieczarkami - przepis na obiad bez mięsa

Kotlety z kalafiora nie tylko dla wegetarian. Zobacz przepis

Jak zrobić kotlety ziemniacznae? 3 sprawdzone przepisy!

Kotlety z marchewki i kapusty - przepis składniki i przygotowanie

Kotlety z kalafiora i brokułu

Kotlety z kaszy z pieczarkami

Kotlety jajeczne z koperkiem

Kotlety ziemniaczane z chili i curry - przepis

Jak zrobić kotlety z ciecierzycy? To proste i bardzo smaczne
