Zbiór inspiracji: pyszne przekąski na imprezę

Zobaczcie kilka pomysłów na imprezowe przekąski! Do ich przygotowania możemy użyć ciasta francuskiego, kruchego, możemy upiec muffiny w różnych wersjach, a także wykorzystać placki tortilli i zwykłe pieczywo.
Zbiór inspiracji: pyszne przekąski na imprezę fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Dania pojawiające się na odświętnym stole powinny być różnorodne i lekkostrawne. Idealnie sprawdzą się więc cieszące oko i podniebienie różnego rodzaju przekąski na imprezę. Do ich przygotowania możemy użyć ciasto francuskie, kruche, możemy upiec muffiny w różnych wersjach, a także wykorzystać placki tortilli i zwykłe pieczywo. Pomysłów jest całe mnóstwo. A jeżeli nie macie weny na przekąski na imprezę, to koniecznie zajrzyjcie do naszych propozycji. 

Przepis na francuskie hot-dogi

Składniki:

  • parówki
  • ciasto francuskie
  • jajko

Jak zrobić francuskie hot-dogi?

  1. Każdą parówkę zawiń w kawałek ciasta francuskiego.
  2. Posmaruj rozbełtanym jajkiem.
  3. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiecz do momentu zarumienienia ciasta.

Przepis na paszteciki z ciasta francuskiego

Składniki:

  • ciasto francuskie
  • mięso mielone
  • jajko
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • żółty ser

Jak zrobić paszteciki z ciasta francuskiego?

  1. Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, odrobiną bułki tartej, solą i pieprzem.
  2. Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na kwadraty ok. 10 cm x 10 cm.
  3. Na każdy kwadrat nałóż łyżkę farszu, posyp startym żółtym serem. Zwiń rogi kwadratów i piecz w piekarniku w 200 stopniach około 15 minut.

Przepis na ciasteczka francuskie ze szpinakiem i fetą

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • opakowanie szpinaku mrożonego
  • kostka sera fety
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, słodka czerwona papryka

Jak zrobić ciasteczka francuskie ze szpinakiem i fetą?

  1. Szpinak rozmroź w rondelku na małym ogniu. Woda powinna całkiem wyparować.
  2. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, odrobinę soli i czerwoną paprykę.
  3. Gdy szpinak ostygnie dodać do niego ser feta i wszystko razem zmiksuj blenderem na jednolitą masę.
  4. Rulon ciasta rozwiń, pokrój na 12 części. Na każdy kawałek nakładać łyżkę farszu, zwinąć. Piec w 180 stopniach przez około 20 minut.

Zobacz też przepis na pierogi ruskie z ciasta francuskiego

Przekąski na imprezę z ciasta kruchego

Przepis na pikantne babeczki

Składniki:

  • opakowanie gotowych kruchych babeczek
  • 300 g sera ricotty
  • 2 łyżki posiekanego drobno koperku
  • opakowanie wędzonego łososia w plastrach
  • sól, pieprz

Jak zrobić pikantne babeczki?

  1. Ser dopraw do smaku solą i pieprzem.
  2. Dodaj drobno pokrojony świeży koperek, wymieszaj.
  3. Na każdą kruchą babeczkę nałóż odrobinę sera i kawałki łososia.

Tarta z mozzarellą, pomidorami i bazylią

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • 3 pomidory
  • 3 kulki mozzarelli
  • oliwa z oliwek
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz

Jak zrobić tartę z mozzarellą, pomidorami i bazylią?

  1. Mąkę, masło, olej, wodę, sól zagnieć, uformuj kulę i włóż ją na pół godziny do lodówki.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkuj, przenieś do formy na tartę (o średnicy ok.23 cm) i dokładnie dociśnij do dna i boków. Ciasto na dnie formy ponakłuwaj widelcem.
  3. Spód piecz około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni aż się zarumieni. Wyjmij z pieca i obniż temperaturę piekarnika do 180 stopni.
  4. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój na cienkie plasterki. Mozzarellę pokrój w plasterki.
  5. Na upieczonym spodzie ułóż na przemian pomidory, mozzarellę i świeże listki bazylii. Włóż do piekarnika i piec, aż mozzarella zacznie się topić.

Przepis na muffiny z szynką i serem

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera
  • 1/4 szklanki pokrojonej drobno szynki
  • 1/4 szklanki pokrojonej drobno cebuli
  • 1/4 szklanki pokrojonej drobno czerwonej papryki

Jak zrobić muffiny z serem i szynką?

  1. Mleko i masło przełóż do rondelka, podgrzej aż masło się rozpuści.
  2. Gdy wystygnie dodaj do przesianej mąki z solą, pieprzem i proszkiem do pieczenia.
  3. Wbij jajka i wymieszaj dokładnie masę.
  4. Do masy dodaj warzywa, ser oraz szynkę. Wymieszaj.
  5. Nałóż do wysmarowanych foremek do 3/4 wysokości. Piec ok. 20 minut.

Zobacz 40 innych przepisów na muffiny

Przepis na pikantne muffiny

Składniki:

  • 3 szklanki mąki,
  • 10 dag masła,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 1/3 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • 20 ostrego salami,
  • 15 dag startego żółtego sera,
  • sól, ostra papryka w proszku

Jak zrobić pikantne muffiny?

  1. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier wymieszaj.
  2. Dodaj masło, mleko, jajka. Zmiksuj na gładkie ciasto.
  3. Salami pokrój możliwie jak najdrobniej, obsmaż na patelni.
  4. Ser i salami wrzuć do ciasta, wymieszaj.
  5. Dopraw do smaku solą i papryką.
  6. Foremki do muffinek wypełnij do 3/4 ich objętości. Piecz 20-25 minut w temp. 170 stopni.

Przekąski na imprezę z tortilli

Składniki:

  • placki tortilli
  • serek kremowy
  • papryka czerwona i żółta
  • starty żółty ser (około 15 dkg)
  • szczypiorek
  • łyżka majonezu
  • sól, pieprz, papryka czerwona w proszku
  • oliwa z oliwek

Jak zrobić przekąski na imprezę z tortilli?

  1. Papryki pokrój w drobną kosteczkę. Szczypiorek posiekaj.
  2. Do serka dodaj paprykę, szczypior, żółty ser, przyprawy i majonez. Wymieszaj wszystko dokładnie.
  3. Każdy placek tortilli posmaruj delikatnie oliwą z oliwek.
  4. Po chwili nałóż farsz i dokładnie rozsmaruj cienka warstwę na całym placku.
  5. Zawiń ciasno w rulonik, roladki z tortilli pokrój na małe kawałki.

Tuńczykowa kanapka z tortilli

Składniki:

  • placki tortilli
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • kukurydza w puszce
  • czerwona papryka
  • sałata lodowa
  • musztarda
  • majonez
  • sól, pieprz

Jak zrobić tuńczykową kanapkę z tortilli?

  1. Przygotuj pastę tuńczykową. Paprykę i cebulę drobno pokrój.
  2. Dodaj odsączoną kukurydzę, rozdrobnionego tuńczyka, musztardę i majonez.
  3. Przypraw do smaku. Całość dobrze wymieszaj.
  4. Na każdy placek połóż liść sałaty a następnie posmaruj go pastą z tuńczyka. Zegnij najpierw dół placka, a następnie każdy z jego boków.

Zobacz też przepis na sałatkę z tuńczykiem

Tortillowe koreczki z szynką parmeńską

Składniki:

  • placki tortilli
  • opakowanie szynki parmeńskiej
  • serek mascarpone
  • łyżka majonezu
  • starty żółty ser
  • pieprz

Jak zrobić tortillowe koreczki z szynką parmeńską?

  1. Serek mascarpone wymieszaj z łyżką majonezu, przypraw pieprzem.
  2. Każdy placek tortilli posmaruj serkiem, na to kłaść plaster lud dwa szynki i posyp żółtym serem.
  3. Tortillę ciasno zwiń, pokrój na kawałki, każdy kawałek nabij na wykałaczkę

Przepis na krążki z łososiem

Składniki:

  • kromki ciemnego pieczywa
  • ser feta
  • chrzan
  • plastry wędzonego łososia
  • świeży koperek

Jak zrobić krążki z łososiem?

  1. Z kromek pieczywa ciemnego wytnij krążki.
  2. Ser feta rozdrobnij dokładnie, dodaj odrobinę chrzanu do smaku.
  3. Koperek drobno posiekaj i dodaj do pasty serowej.
  4. Na każdy krążek pieczywa nałóż warstwę pasty, na to kawałki łososia. Udekoruj koperkiem.

Zobacz też przepis na łososia w cieście francuskim

Kanapki z pastą z kurczaka i żurawiną

Składniki:

  • bagietka
  • 20 dag gotowanego kurczaka
  • 20 dag wątróbek drobiowych
  • 20 dag chudego boczku wędzonego
  • 2 ząbki czosnku
  • masło
  • przyprawy do smaku
  • żurawina

Jak zrobić kanapki z pastą z kurczaka i żurawiną?

  1. Boczek pokrój w kostkę i stop na patelni. Dodaj odrobinę masła i wrzuć wątróbkę.
  2. Duś na małym ogniu przez około 15 minut.
  3. Następnie dodaj posiekane mięso z kurczaka, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.
  4. Chwilę razem podsmażamy. Gdy wystygnie, całość zmiel trzykrotnie w maszynce.
  5. Bagietkę pokrój na kromki. Na każdą nałóż pastę i udekoruj żurawiną.

Przepis na tosty w wersji mini

Składniki:

  • bagietka
  • oliwa
  • czosnek
  • zielona paryka
  • pomidor
  • żółty ser

Jak zrobić tosty w wersji mini?

  1. Bagietkę pokrój na kromki. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z oliwą.
  2. Każdą kromkę posmaruj oliwą i pieczemy w piekarniku na złoty kolor.
  3. Ser i warzywa pokrój w kostkę, razem wymieszaj i ułóż na upieczone kromki.

Zobacz też przepis na frytki z cukinii

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (14)
/rok temu
Ja bym dodała do takiej tortilli serek topiony i zrobiła na ostro - np z chili ogóreczkami lub ognistymi pomidorkami. To wersja dla wegetarian.
/rok temu
A ja bardzo lubię gotowe przystawki. W galerii północnej w Wawie dostałam ostatnio fajne chili ogóreczki i ogniste pomidorki. Dobra jest jeszcze salsa paprykowa. Pierwszy raz kupiłam i bardzo nam smakowało!
/rok temu
Ja bardzo lubię podawać różne sosy i dodatki do prostych dań. Bardzo fajna jest żurawina kresowa z gruszką i sałatkowy rarytas (połączenie słodkich owoców moreli i żurawiny) z oliwkami i kaparami. Całość doprawiono ostrą papryczką chili oraz czosnkiem.
POKAŻ KOMENTARZE (11)