Jajka faszerowane awokado. Najprostszy przepis na Wielkanoc

Jajka faszerowane awokado to dobry pomysł na ciekawą przystawkę na święta wielkanocne. Dodaj do nich kolorowego pieprzu i świeżego szczypiorku.
Urszula Wilczkowska / 02.12.2019 14:40
DRUKUJ PRZEPIS
Jajka faszerowane awokado. Najprostszy przepis na Wielkanoc fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 20 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 8 jajek ugotowanych na twardo,
  • 1 dojrzałe awokado,
  • pęczek szczypiorku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny.
Przygotowanie:

Jajka faszerowane awokado to bardzo ciekawa propozycja na świąteczny stół. My proponujemy wersję z dużą ilością szczypiorku. Nie zapomnij dodać soku z cytryny – bez niego awokado może ściemnieć i nieapetycznie wyglądać.

Jak zrobić jajka faszerowane awokado?

  1. Ugotowane jajka obierz i przekrój na pół. Wydrąż delikatnie żółtka i odstaw na potem.
  2. Awokado przekrój na pół dookoła pestki, przekręć i otwórz. Uważnie usuń pestkę za pomocą noża i wydrąż miąższ łyżką.
  3. Rozgnieć awokado widelcem i skrop sokiem z cytryny. Dodaj żółtka, majonez i posiekany szczypiorek i dokładnie wymieszaj.
  4. Nałóż nadzienie do jajek. Dopraw kolorowym pieprzem i grubą himalajską solą. Smacznego!

Więcej przepisów na faszerowane jajka:
Jajka faszerowane łososiem
Jajka faszerowane pieczarkami
Jajka faszerowane serem żółtym   

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)