Chleb w jajku. Chrupiąca przekąska na śniadanie lub kolację

Chleb w jajku przygotujesz z zaledwie kilku składników - potrzebujesz kilku kromek chleba, 2 jajek, 2 łyżek masła, soli, pieprzu i ulubionych przypraw - możesz wzbogacić smak dania np. słodką papryką lub curry. Chleb w jajku po usmażeniu dokładnie odsącz na ręczniku papierowym.
Weronika Kwaśniak / 11.02.2022 10:16
DRUKUJ PRZEPIS
Chleb w jajku. Chrupiąca przekąska na śniadanie lub kolację fot. Adobe Stock, ilpo
Czas wykonania: 15 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • kilka kromek chleba,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • inne przyprawy wg uznania - np. curry.

Opcjonalnie do zaserwowania:

  • kilka plasterków żółtego sera.
Przygotowanie:

Chleb w jajku z patelni, nazywany również grzankami, tostami lub zapiekankami w jajku, to kultowy smak dzieciństwa. Do jego przygotowania zwykle wykorzystuje się po prostu jasny chleb - może być nawet czerstwy. Nic się nie zmarnuje! Wiele osób lubi przygotowywać chleb w jajku z żółtym serem. Przypominamy, jak zrobić to pyszne śniadanie z jajek.

  1. Jajka rozbij w głębokim talerzu, przypraw pieprzem i solą, możesz dodać też według upodobań inne przyprawy. Dokładnie roztrzep.
  2. Na patelni rozpuść masło.
  3. Każdą kromkę chleba maczaj w roztrzepanym jajku z dwóch stron, dokładnie dociskając.
  4. Smaż chleb w jajku z dwóch stron, aż się zarumieni.
  5. Na koniec możesz położyć na wierzchu żółty ser. Skorzystaj z przykrywki, aby ser się dobrze roztopił.
  6. Usmażony chleb w jajku warto odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Zobacz więcej smacznych przepisów na śniadanie:
Jak ugotować jajko w koszulce?
Jak zrobić pastę jajeczną?
10 przepisów na śniadania z awokado

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA