Czas wykonania: 15 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- kilka kromek chleba,
- 2 jajka,
- 2 łyżki masła,
- sól,
- pieprz,
- inne przyprawy wg uznania - np. curry.
Opcjonalnie do zaserwowania:
- kilka plasterków żółtego sera.
Przygotowanie:
Chleb w jajku z patelni, nazywany również grzankami, tostami lub zapiekankami w jajku, to kultowy smak dzieciństwa. Do jego przygotowania zwykle wykorzystuje się po prostu jasny chleb - może być nawet czerstwy. Nic się nie zmarnuje! Wiele osób lubi przygotowywać chleb w jajku z żółtym serem. Przypominamy, jak zrobić to pyszne śniadanie z jajek.
- Jajka rozbij w głębokim talerzu, przypraw pieprzem i solą, możesz dodać też według upodobań inne przyprawy. Dokładnie roztrzep.
- Na patelni rozpuść masło.
- Każdą kromkę chleba maczaj w roztrzepanym jajku z dwóch stron, dokładnie dociskając.
- Smaż chleb w jajku z dwóch stron, aż się zarumieni.
- Na koniec możesz położyć na wierzchu żółty ser. Skorzystaj z przykrywki, aby ser się dobrze roztopił.
- Usmażony chleb w jajku warto odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Zobacz więcej smacznych przepisów na śniadanie:
Jak ugotować jajko w koszulce?
Jak zrobić pastę jajeczną?
10 przepisów na śniadania z awokado