Chleb w jajku. Przepis na pyszne danie z dzieciństwa

Chleb w jajku pasuje na śniadanie lub kolację. Będzie smakował jak u mamy lub babci. Oto prosty przepis, który wzbudzi dobre wspomnienia.
Marta Kosakowska / 11.12.2019 18:16
DRUKUJ PRZEPIS
Chleb w jajku. Przepis na pyszne danie z dzieciństwa fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 15 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • kilka kromek chleba,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz.

Opcjonalnie:

  • kilka plasterków żółtego sera.
Przygotowanie:

Chleb w jajku z patelni, bywa nazywany grzankami, tostami lub zapiekankami w jajku, to potrawa z okresu dzieciństwa. To prosty, ponadczasowy smak, który sprawdzi się na śniadanie, kolację lub szybką przekąskę między posiłkami. Do jego przygotowania zwykle wykorzystuje się zwykły jasny chleb. Wiele osób lubi przygotowywać chleb w jajku z żółtym serem. Przypominamy, jak go zrobić:

  1. Jajka rozbij w głębokim talerzu, przypraw pieprzem i solą.
  2. Na patelni rozpuść masło.
  3. Każdą kromkę chleba maczaj w jajku z dwóch stron, dokładnie dociskając.
  4. Smaż z dwóch stron, aż się zarumienią.
  5. Na koniec możesz położyć na wierzchu żółty ser. Skorzystaj z przykrywki, aby ser się dobrze roztopił.

Więcej przepisów na grzanki z patelni:
Grzanki do zupy lub sałatki. Prosty przepis, jak je zrobić
Grzanki po francusku przepis

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)