Jajka po florencku (florentyńsku): przepis na udane śniadanie. Czym jajka po florencku różnią się od tych po benedyktyńsku?

jajka po florencku a po benedyktyńsku fot. Adobe Stock, Olga Nayashkova
Jajka po florencku to pyszny przepis na ciepłe śniadanie. Najlepiej smakują na chrupiącym pieczywie, w towarzystwie świeżych warzyw oraz gęstego i kremowego sosu holenderskiego. Choć bardzo przypominają one jajka po benedyktyńsku, sposób ich przygotowania jest różny. Zobacz, jak zrobić pyszne jajka na śniadanie.
/ 19.03.2024 05:45
jajka po florencku a po benedyktyńsku fot. Adobe Stock, Olga Nayashkova

Jajka po florencku (albo florentyńsku) to amerykańska wariacja na temat typowych jajek w koszulce. Dodatek składników, takich jak świeżo mielony pieprz czy sos holenderski sprawiają, że jest to świetny pomysł na pożywne, szybkie, a jednocześnie efektowne śniadanie. Podawaj je zawsze z chrupiącym pieczywem.

Spis treści:

  1. Przepis na jajka po florencku
  2. Jajka po florencku a po  benedyktyńsku
  3. Przepis na sos holenderski

Jajka po florencku: przepis

Jajka po florencku są dość proste w przygotowaniu, ale musisz wiedzieć, jak dokładnie zrobić jajka w koszulce, aby wyglądały dobrze i były odpowiednio ścięte.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 2 kromki chleba lub 2 połówki bułki,
  • łyżka masła,
  • ząbek czosnku,
  • garść świeżego szpinaku,
  • 10 ml octu (najlepszy będzie winny),
  • świeżo mielony pieprz,
  • sól,
  • szczypta wędzonej papryki.

Sposób przygotowania:

  1. Pieczywo lekko podpiecz w piekarniku, tosterze lub na suchej patelni.
  2. Na patelni rozgrzej masło, dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż chwilę.
  3. Następnie wrzuć szpinak i bardzo krótko podsmażaj - wystarczą ok. 2 minuty. Dopraw solą i pieprzem, a następnie całość (razem z masłem) przełóż na podpieczone pieczywo.
  4. W rondelku zagotuj wodę, a kiedy zacznie wrzeć, dodaj ocet.
  5. Zamieszaj energicznie, aby w środku powstał wir i wrzuć ostrożnie do środka surowe jajko. Najłatwiej będzie ci zrobić to z chochelki lub małej miseczki.
  6. Ścinające się białko pod wpływem powstałego "wiru" otuli żółtko. Kiedy wszystko dobrze się zetnie, a żółtko wciąż będzie płynne, ostrożnie wyjmij jajka i odłóż je na pieczywo ze szpinakową masą.
  7. Całość polej sosem holenderskim (przepis poniżej) i posyp wędzoną papryką oraz pieprzem.

jajka po florencku

fot. Jajka po florencku przepis/Adobe Stock, marysckin

Jajka po florencku a po benedyktyńsku

Jajka po florentyńsku są nieco zdrowszą alternatywą dla jajek po benedyktyńsku, w których używa się często wędliny lub boczku. Dodatkowo pieczywo obsmaża się w maśle z obu stron. Jest to więc typowy amerykański pomysł na lunch czy śniadanie.

W jajkach po benedyktyńsku nie używa się też szpinaku. Czasem dodaje się plasterki pomidora, ale raczej jest to typowe śniadanie białkowo-tłuszczowe. W obu przepisach używa się natomiast sosu holenderskiego.

Przepis na sos holenderski

Do przygotowania idealnego sosu holenderskiego najlepiej jest wykorzystać masło klarowane - gotowe lub zrobione samodzielnie. Ważne jest też odpowiednie przygotowanie żółtek. Muszą się sparzyć, ale nie ściąć.

Składniki:

  • 3 żółtka,
  • 100 g masła klarowanego,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztop w rondelku, a następnie odstaw do lekkiego wystudzenia.
  2. Żółtka wbij do miseczki, a następnie umieść w kąpieli wodnej. Woda nie może dotykać miseczki, bo wtedy jajka się zetną.
  3. Podgrzewaj na wolnym ogniu, a kiedy woda będzie już bardzo gorąca, do żółtek dodaj sok z cytryny i energicznie ubij trzepaczką. Musi powstać puszysta piana.
  4. Na koniec dodaj sól i pieprz, ubijaj jeszcze przez chwilę.
  5. Następnie, cały czas ubijając, cienkim strumieniem dodawaj roztopione masło. Ubijaj do połączenia składników.

jajka po florencku sos holenderski

fot. Sos holenderski do jajek po florencku/Adobe Stock, Anatoly Repin

Czytaj także:
Przepisy na jajka na wielkanocne śniadanie
Jajka faszerowane rzodkiewką
Jak długo gotować jajka na twardo i na miękko?

Redakcja poleca

REKLAMA