Jajka po florencku (albo florentyńsku) to amerykańska wariacja na temat typowych jajek w koszulce. Dodatek składników, takich jak świeżo mielony pieprz czy sos holenderski sprawiają, że jest to świetny pomysł na pożywne, szybkie, a jednocześnie efektowne śniadanie. Podawaj je zawsze z chrupiącym pieczywem.
Spis treści:
Jajka po florencku: przepis
Jajka po florencku są dość proste w przygotowaniu, ale musisz wiedzieć, jak dokładnie zrobić jajka w koszulce, aby wyglądały dobrze i były odpowiednio ścięte.
Składniki:
- 2 jajka,
- 2 kromki chleba lub 2 połówki bułki,
- łyżka masła,
- ząbek czosnku,
- garść świeżego szpinaku,
- 10 ml octu (najlepszy będzie winny),
- świeżo mielony pieprz,
- sól,
- szczypta wędzonej papryki.
Sposób przygotowania:
- Pieczywo lekko podpiecz w piekarniku, tosterze lub na suchej patelni.
- Na patelni rozgrzej masło, dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż chwilę.
- Następnie wrzuć szpinak i bardzo krótko podsmażaj - wystarczą ok. 2 minuty. Dopraw solą i pieprzem, a następnie całość (razem z masłem) przełóż na podpieczone pieczywo.
- W rondelku zagotuj wodę, a kiedy zacznie wrzeć, dodaj ocet.
- Zamieszaj energicznie, aby w środku powstał wir i wrzuć ostrożnie do środka surowe jajko. Najłatwiej będzie ci zrobić to z chochelki lub małej miseczki.
- Ścinające się białko pod wpływem powstałego "wiru" otuli żółtko. Kiedy wszystko dobrze się zetnie, a żółtko wciąż będzie płynne, ostrożnie wyjmij jajka i odłóż je na pieczywo ze szpinakową masą.
- Całość polej sosem holenderskim (przepis poniżej) i posyp wędzoną papryką oraz pieprzem.
fot. Jajka po florencku przepis/Adobe Stock, marysckin
Jajka po florencku a po benedyktyńsku
Jajka po florentyńsku są nieco zdrowszą alternatywą dla jajek po benedyktyńsku, w których używa się często wędliny lub boczku. Dodatkowo pieczywo obsmaża się w maśle z obu stron. Jest to więc typowy amerykański pomysł na lunch czy śniadanie.
W jajkach po benedyktyńsku nie używa się też szpinaku. Czasem dodaje się plasterki pomidora, ale raczej jest to typowe śniadanie białkowo-tłuszczowe. W obu przepisach używa się natomiast sosu holenderskiego.
Przepis na sos holenderski
Do przygotowania idealnego sosu holenderskiego najlepiej jest wykorzystać masło klarowane - gotowe lub zrobione samodzielnie. Ważne jest też odpowiednie przygotowanie żółtek. Muszą się sparzyć, ale nie ściąć.
Składniki:
- 3 żółtka,
- 100 g masła klarowanego,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Masło roztop w rondelku, a następnie odstaw do lekkiego wystudzenia.
- Żółtka wbij do miseczki, a następnie umieść w kąpieli wodnej. Woda nie może dotykać miseczki, bo wtedy jajka się zetną.
- Podgrzewaj na wolnym ogniu, a kiedy woda będzie już bardzo gorąca, do żółtek dodaj sok z cytryny i energicznie ubij trzepaczką. Musi powstać puszysta piana.
- Na koniec dodaj sól i pieprz, ubijaj jeszcze przez chwilę.
- Następnie, cały czas ubijając, cienkim strumieniem dodawaj roztopione masło. Ubijaj do połączenia składników.
fot. Sos holenderski do jajek po florencku/Adobe Stock, Anatoly Repin
Czytaj także:
Przepisy na jajka na wielkanocne śniadanie
Jajka faszerowane rzodkiewką
Jak długo gotować jajka na twardo i na miękko?