Sałatka z jajkiem na miękko i tuńczykiem. Przepis na pyszny lunch

Sałatka z jajkiem i tuńczykiem to pyszny sposób na przekąskę lub lekki obiad. Dodaj do niej pomidorki koktajlowe i czarne oliwki.
Urszula Wilczkowska / 10.02.2020 13:12
DRUKUJ PRZEPIS
Sałatka z jajkiem na miękko i tuńczykiem. Przepis na pyszny lunch fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 1
Czas wykonania: 20 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 duże garści świeżego szpinaku lub ulubionej sałaty,
  • 2 jajka,
  • 1 puszka tuńczyka w zalewie,
  • 0,5 czerwonej cebuli,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • 3 łyżki oliwy,
  • kolorowy pieprz do smaku.
Przygotowanie:

Nie masz czasu na przygotowywanie skomplikowanego obiadu, a masz ochotę na coś smacznego? Przygotuj niezawodną sałatkę z jajkiem na miękko i tuńczykiem. Zajmuje dosłownie chwilę, a smakuje wybornie! Zobacz też nasz przepis na sałatkę z soczewicy z grillowanym serem.

Tuńczyka możesz zastąpić wędzonym łososiem, makrelą lub nawet kurczakiem. Zamiast szpinaku zaś możesz też użyć sałaty lodowej, rzymskiej lub innej, którą lubisz – pamiętaj jednak, by zawsze dokładnie ją umyć i osuszyć przed podaniem. Jak zrobić sałatkę z jajkiem i tuńczykiem?

  1. Jajka wyjmij przed ugotowaniem z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej.
  2. Zagotuj wodę w garnku. Ostrożnie włóż jajka i gotuj przez 3,5-5,5 minuty. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
  3. Szpinak lub sałatę umyj, przełóż do miski. Dodaj pociętą w plastry czerwoną cebulę i pokrojone na połówki pomidorki. Skrop oliwą i wymieszaj.
  4. Na górze połóż odsączonego z zalewy tuńczyka oraz obrane ze skorupek i pokrojone jajka. Sałatkę z jajkiem dopraw świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!

Więcej zdrowych przepisów na sałatki:
Sałatka z awokado
Kasza jaglana z warzywami
Sałatka z łososiem wędzonym
Sałatka z selera naciowego
Sałatka z pora

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)