Składniki:
- 2 duże garści świeżego szpinaku lub ulubionej sałaty,
- 2 jajka,
- 1 puszka tuńczyka w zalewie,
- 0,5 czerwonej cebuli,
- garść pomidorków koktajlowych,
- 3 łyżki oliwy,
- kolorowy pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Nie masz czasu na przygotowywanie skomplikowanego obiadu, a masz ochotę na coś smacznego? Przygotuj niezawodną sałatkę z jajkiem na miękko i tuńczykiem. Zajmuje dosłownie chwilę, a smakuje wybornie! Zobacz też nasz przepis na sałatkę z soczewicy z grillowanym serem.
Tuńczyka możesz zastąpić wędzonym łososiem, makrelą lub nawet kurczakiem. Zamiast szpinaku zaś możesz też użyć sałaty lodowej, rzymskiej lub innej, którą lubisz – pamiętaj jednak, by zawsze dokładnie ją umyć i osuszyć przed podaniem. Jak zrobić sałatkę z jajkiem i tuńczykiem?
- Jajka wyjmij przed ugotowaniem z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej.
- Zagotuj wodę w garnku. Ostrożnie włóż jajka i gotuj przez 3,5-5,5 minuty. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
- Szpinak lub sałatę umyj, przełóż do miski. Dodaj pociętą w plastry czerwoną cebulę i pokrojone na połówki pomidorki. Skrop oliwą i wymieszaj.
- Na górze połóż odsączonego z zalewy tuńczyka oraz obrane ze skorupek i pokrojone jajka. Sałatkę z jajkiem dopraw świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!
Więcej zdrowych przepisów na sałatki:
Sałatka z awokado
Kasza jaglana z warzywami
Sałatka z łososiem wędzonym
Sałatka z selera naciowego
Sałatka z pora