sosy do jajek fot. Adobe Stock, exclusive-design

Sosy do jajek - wypróbuj je wszystkie! Przepisy na Wielkanoc i nie tylko

Jakie sosy do jajek przygotować? Sięgnij po sprawdzony klasyk i przygotuj sos tatarski. Na Wielkanoc sprawdzi się także sos chrzanowy, a jeśli szukasz delikatniejszych smaków - sos koperkowy poleca się na stół. Możesz także zaszaleć i przygotować sos miodowo-musztardowy, który łączy w sobie smak ostry i słodki.
/ 11.04.2022 14:45
sosy do jajek fot. Adobe Stock, exclusive-design

Sosy do jajek to świetna propozycja na urozmaicenie jajecznych potraw. Sprawdzają się nie tylko na Wielkanoc, ale także zawsze wtedy, kiedy chcesz przygotować przekąski z jajkami w roli głównej. Jakie sosy wykorzystać, aby smak jajek był wyrazisty i ciekawy?

Spis treści:

  1. Sos tatarski
  2. Sos koperkowy
  3. Sos chrzanowy
  4. Sos musztardowo-miodowy

Sosy do jajek musisz dopasować do preferencji domowników. Najlepiej jest zrobić kilka, aby każdy znalazł coś dla siebie i wyszedł zadowolony. Aromatyczne, wyraziste i delikatne sosy świetnie pasują do jajek podczas wielkanocnego śniadania, ale idealnie sprawdzają się także podczas spotkań z rodziną czy znajomymi.

Najlepsze sosy do jajek to:

  • sos tatarski,
  • sos chrzanowy,
  • sos koperkowy,
  • sos musztardowo-miodowy.

Sos tatarski

To chyba jeden z najpopularniejszych sosów do jajek. Przypomina nieco grecki sos tzatziki i jest bardzo prosty do zrobienia. Ma łagodny smak, ale możesz go dodatkowo wzmocnić czosnkiem albo większą ilością cebuli.

Składniki:

  • średnia cebula lub szalotka,
  • średni ogórek konserwowy posiekany lub starty na małych oczkach,
  • ok. 250 g majonezu,
  • mały ząbek czosnku,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • sól i pieprz,
  • natka pietruszki,
  • szczypiorek,
  • łyżka posiekanych kaparów.

Sposób przygotowania:

  1. Pietruszkę i szczypiorek posiekaj drobno, czosnek przeciśnij przez praskę, cebulę lub szalotkę pokrój na drobno, a następnie wszystko wymieszaj z majonezem.
  2. Dodaj ogórki i kapary, a następnie musztardę (najlepsza będzie dijon lub francuska).
  3. Wymieszaj całość i dopraw wedle uznania. Na koniec wymieszaj całość z sokiem z cytryny i pozostaw na minimum godzinę, aby wszystkie smaki dobrze się ze sobą “przegryzły”.
  4. Przed podaniem możesz udekorować miseczkę z sosem do jajek świeżym szczypiorkiem.

sosy do jajek tatarski
fot. Sosy do jajek: sos tatarski/Adobe Stock, Stepanek Photography

Sos koperkowy

Sos koperkowy jest delikatny i łagodny w smaku, więc sprawdzi się na każdym imprezowym czy świątecznym stole. Będzie idealny także dla najmłodszych, a do jego przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników.

Składniki:

  • posiekany drobno koperek,
  • 4 kopiate łyżki jogurtu naturalnego gęstego (może być grecki lub skyr),
  • 2 ząbki czosnku lub łyżeczka mielonego,
  • ok. 100 ml majonezu.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj ze sobą majonez i jogurt. Dodaj czosnek i koperek.
  2. Dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie dobrze wymieszaj sos do jajek.
  3. Odstaw do lodówki na ok. godzinę i podawaj z koperkową dekoracją.

sosy do jajek koperkowy
fot. Sosy do jajek: sos koperkowy/Adobe Stock, lounom

Sos chrzanowy

Sos chrzanowy jest bardzo wyrazisty, dzięki czemu sprawdzi się jako przełamanie delikatnego smaku jajek. Ze względu na to, że chrzan jest dość ostry, taki sos może nie przypaść każdemu do gustu, jednak – jeśli chcesz – możesz zmniejszyć nieco ilość chrzanu, aby dopasować sos do preferencji gości.

Składniki:

  • łyżka startego na małych oczkach chrzanu,
  • łyżeczka octu winnego,
  • kopiata łyżka majonezu,
  • ok. 100 g śmietany lub jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj majonez, ocet i chrzan. Mieszaj dokładnie, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
  2. Dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie dodaj odrobinę posiekanej pietruszki.
  3. Odstaw sos do jajek na ok. godzinę do lodówki.

sosy do jajek chrzanowy
fot. Sosy do jajek: sos chrzanowy/Adobe Stock, Brent Hofacker

Sos musztardowo-miodowy

Sos musztardowy to słodko-ostra propozycja sosu do jajek. Posiada wyrazisty smak i pasuje do wielu jajecznych przekąsek.

Składniki:

  • łyżka musztardy dijon albo francuskiej,
  • łyżka miodu,
  • 100 ml jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie odrobina słodkiej lub ostrej papryki.

Sposób przygotowania:

  1. Musztardę wymieszaj z miodem, a następnie połącz z jogurtem naturalnym.
  2. Mieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Jeśli chcesz, dodaj trochę papryki mielonej (słodkiej lub ostrej).
  4. Odstaw na ok. godzinę do lodówki.

sosy do jajek musztardowy
fot. Sosy do jajek: sos musztardowo-miodowy/Adobe Stock, Ildi

Zobacz nasze pomysły na jajeczne potrawy:

Sałatka z pora i jajka - przepis na sałatkę na imprezę, święta, dodatek do obiadu
Sałatka z pora i jajka - przepis na sałatkę na imprezę, święta, dodatek do obiadu
Sałatka z pora i jajka to prosta i tania sałatka, która dobrze smakuje z pieczonym mięsem lub z wędliną. Do sałatki z pora i jajka dodaj kwaśne jabłko - najlepiej jonagold lub szarą renetę.
Jajka faszerowane rzodkiewką - łatwy przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane rzodkiewką - łatwy przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane rzodkiewką przygotujesz w zaledwie 20 minut. Podawaj je z koperkiem lub szczypiorkiem i, obowiązkowo, świeżym, chrupiącym pieczywem.
Jajka faszerowane szpinakiem - wykwintny przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane szpinakiem - wykwintny przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane szpinakiem to ciekawy i pyszny przepis na wielkanocną przekąskę. Aby miały wyrazisty smak, dopraw je czosnkiem, sokiem z cytryny i koperkiem.
Jajka faszerowane pieczarkami i majonezem. Prosty przepis
Jajka faszerowane pieczarkami i majonezem. Prosty przepis
Jajka faszerowane pieczarkami to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Dodaj do nich majonezu oraz podsmażonej cebulki.
Jajka faszerowane tuńczykiem. Sprawdzony i prosty przepis
Jajka faszerowane tuńczykiem. Sprawdzony i prosty przepis
Jajka faszerowane tuńczykiem podawaj z dużą ilością koperku. Będzie też do nich pasować natka pietruszki lub posiekany szczypiorek.
Sałatka wiosenna z łososiem, rzodkiewkami i jajkami: prosty przepis
Sałatka wiosenna z łososiem, rzodkiewkami i jajkami: prosty przepis
Sałatka wiosenna jest kolorowa i pełna witamin. Zamiast łososia możesz użyć piersi z kurczaka. Poza sezonem pomiń dodatek szparagów.
Jajka faszerowane awokado. Najprostszy przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane awokado. Najprostszy przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane awokado to dobry pomysł na ciekawą przystawkę na święta wielkanocne. Dodaj do nich kolorowego pieprzu i świeżego szczypiorku.
Jajka faszerowane łososiem. Przepis idealny na Wielkanoc
Jajka faszerowane łososiem. Przepis idealny na Wielkanoc
Jajka faszerowane łososiem to świetny pomysł na niebanalną wielkanocną przekąskę. Podawaj je ze świeżymi warzywami i majonezem.