Zupę barszcz ukraiński doprawia się dużą ilością czosnku, majeranku, liści laurowych i ziela angielskiego. Można ją podawać saute lub z dodatkiem śmietany.
Najczęściej przygotowywana jest na wieprzowym lub wołowym bulionie, ale istnieją również przepisy na barszcz ukraiński w wersji wegetariańskiej.
Spis treści:
Przepis na klasyczny barszcz ukraiński
Składniki:
- 5 buraków,
- 500 g ziemniaków,
- 300 g wieprzowych żeberek,
- 1/2 główki białej kapusty,
- 1 puszka pomidorów,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1/2 pora,
- 1 cebula,
- 2 listki laurowe,
- 3 ząbków czosnku,
- 5 ziarenek ziela angielskiego,
- 2 łyżki majeranku,
- 100 g śmietany 18%,
- sok z 1/2 cytryny,
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Do dużego włóż umyte żeberka i obrane warzywa - marchewkę, pora, pietruszkę. Dodaj szczyptę soli, liście laurowe, ziele angielskie i zagotuj.
- Gotuj na niewielkim ogniu przez 2 godziny. Po tym czasie całość przecedź przez sito.
- Do powstałego buliony dodaj puszkę pomidorów, obrane i starte na tarce buraki oraz pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Gotuj 15 minut i dodaj poszatkowaną kapustę, majeranek i drobniutko posiekany czosnek.
- Na patelni na odrobinie masła zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę i dodaj do zupy.
- Klasyczny barszcz ukraiński dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Podawaj ze śmietaną.
Przepis na barszcz ukraiński z fasolą
Składniki:
- 1 puszka białej fasoli,
- 3 buraki,
- kawałek włoskiej kapusty,
- 500 g rostbefu wołowego,
- 500 g ziemniaków,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1 cebula,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- 2 listki laurowe,
- 3 ziarnka ziela angielskiego,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1/2 szklanki śmietany kremówki,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Do dużego włóż umyte mięso. Dodaj obraną marchewkę, pietruszkę i cebulę. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i zagotuj.
- Gotuj 2 godziny. Po tym czasie przelej zupę przez sito.
- Do bulionu dodaj buraczki starte na tarce, ziemniaki pokrojone w kostkę, czosnek, przecier pomidorowy i majeranek.
- Gotuj przez 15 minut. Dodaj fasolę, posiekaną kapustę i gotuj jeszcze przez 10 minut.
- Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Do barszczu wklej śmietankę wymieszaną z mąką i rozprowadzoną z kilkoma łyżkami zupy.
fot. Adobe Stock
Przepis na barszcz ukraiński wegetariański
Składniki:
- 6 dużych buraków,
- 500 g ziemniaków,
- 1/2 główki białej kapusty,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1/2 selera,
- 1 por,
- 3 listki laurowe,
- 5 ząbków czosnku,
- 5 ziarenek ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- 100 g śmietany 18%,
- 2 łyżki masła,
- sok z 1/2 cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Buraki na barszcz ukraiński umyj, osusz, każdy zawiń w folię aluminiową, ułóż na blasze do pieczenia i piecz przez 60 minut aż będą miękkie, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Obierz i pokrój w kostkę.
- W dużym garnku rozgrzej masło. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa - marchewki, pietruszkę, selera i pora. Smaż przez 3 minuty.
- Całość zalej wodą, dodaj wszystkie przyprawy i zagotuj.
- Po 30 minutach dodaj starte na tarce buraki, kapustę, przecier pomidorowy i ziemniaki pokrojone w kostkę. Dopraw solą i pieprzem i gotuj 20 minut.
- Barszcz ukraiński w wersji wegetariańskiej dopraw sokiem z cytryny i śmietaną.
Więcej przepisów na zupy:
Zupa wonton - jak ją przygotować w domu?
Zupa wonton to żelazny punkt w menu każdej dobrej chińskiej restauracji. Zachwyca wspaniałymi pierożkami, pływającymi w aromatycznym, klarownym bulionie.
Barszcz biały - przepis na tradycyjne, wielkanocne danie
Barszcz biały często występuje na polskich stołach jako zamiennik żurku. Przygotowujemy go również na zakwasie ale w towarzystwie śmietany i białej kiełbasy.
Aromatyczna zupa grzybowa z suszonych grzybów. Idealna na święta
Zupa grzybowa z suszonych grzybów to idealne danie na Wigilię dla tych, którzy chcą odpocząć od barszczu. Robi się ją znacznie szybciej, a jej zapach i smak zachwycą każdego.
Zupa marchewkowa - przepis na aksamitną zupę krem
Zupa marchewkowa to lekkostrawne, sycące i zdrowie danie. Poznaj prosty przepis na pyszną zupę z marchwi.
Zupa z dyni jest smaczna i zdrowa. Łatwy przepis
Zupa z dyni z ziemniakami to rozgrzewające danie na jesień i zimę. Podajemy prosty i sprawdzony przepis, który warto wypróbować.
ZUPA GULASZOWA: zupa gulasozwa drobiowa i węgierska
Jednogarnkowe dania nie muszą być nudne! Sprawdź nasze przepisy na aromatyczną zupę gulaszową, która rozgrzeje cię podczas chłodniejszych dni!
Zupa rybna - przepis składniki i przygotowanie
Zobacz przepis na wigilijną zupę rybną z pulpecikami! Spróbuj!
Jak zrobić barszcz - przepis na wigilijny stół
Aromatyczny i kuszący!
Zupa z klopsikami rybnymi - przepis składniki i przygotowanie
Ciekawy pomysł na rybne danie!
Zupa z dyni - przepis składniki i przygotowanie
Posyp ją pestkami dyni!
Barszcz na kwasie buraczanym - przepis składniki i przygotowanie
Z uszkami, w sam raz na wieczerzę wigilijną.
Wigilijny barszcz z kołdunami - przepis składniki i przygotowanie
Należy go przyrządzić dzień przed Wigilią!