Zupa barszcz ukraiński fot. Adobe Stock

Zupa barszcz ukraiński - 3 przepisy na klasyczny barszcz, z fasolą i w wersji wegetariańskiej

Zupa barszcz ukraiński to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Przygotowuje się ją na bazie bulionu wieprzowego lub wołowego z dodatkiem buraków, włoszczyzny i ziemniaków.
Małgorzata Machnicka / 22.02.2021 07:07
Zupa barszcz ukraiński fot. Adobe Stock

Zupę barszcz ukraiński doprawia się dużą ilością czosnku, majeranku, liści laurowych i ziela angielskiego. Można ją podawać saute lub z dodatkiem śmietany.

Najczęściej przygotowywana jest na wieprzowym lub wołowym bulionie, ale istnieją również przepisy na barszcz ukraiński w wersji wegetariańskiej.

Spis treści:

  1. Klasyczny barszcz ukraiński
  2. Barszcz ukraiński z fasolą
  3. Barszcz ukraiński wegetariański

Przepis na klasyczny barszcz ukraiński

Składniki:

  • 5 buraków,
  • 500 g ziemniaków,
  • 300 g wieprzowych żeberek,
  • 1/2 główki białej kapusty,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1/2 pora,
  • 1 cebula,
  • 2 listki laurowe,
  • 3 ząbków czosnku,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 100 g śmietany 18%,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużego włóż umyte żeberka i obrane warzywa - marchewkę, pora, pietruszkę. Dodaj szczyptę soli, liście laurowe, ziele angielskie i zagotuj. 
  2. Gotuj na niewielkim ogniu przez 2 godziny. Po tym czasie całość przecedź przez sito. 
  3. Do powstałego buliony dodaj puszkę pomidorów, obrane i starte na tarce buraki oraz pokrojone w kostkę ziemniaki.
  4. Gotuj 15 minut i dodaj poszatkowaną kapustę, majeranek i drobniutko posiekany czosnek. 
  5. Na patelni na odrobinie masła zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę i dodaj do zupy.
  6. Klasyczny barszcz ukraiński dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 
  7. Podawaj ze śmietaną.

Przepis na barszcz ukraiński z fasolą

Składniki:

  • 1 puszka białej fasoli,
  • 3 buraki,
  • kawałek włoskiej kapusty,
  • 500 g rostbefu wołowego,
  • 500 g ziemniaków,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • 2 listki laurowe,
  • 3 ziarnka ziela angielskiego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużego włóż umyte mięso. Dodaj obraną marchewkę, pietruszkę i cebulę. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i zagotuj. 
  2. Gotuj 2 godziny. Po tym czasie przelej zupę przez sito.
  3. Do bulionu dodaj buraczki starte na tarce, ziemniaki pokrojone w kostkę, czosnek, przecier pomidorowy i majeranek. 
  4. Gotuj przez 15 minut. Dodaj fasolę, posiekaną kapustę i gotuj jeszcze przez 10 minut. 
  5. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  6. Do barszczu wklej śmietankę wymieszaną z mąką i rozprowadzoną z kilkoma łyżkami zupy.

przepisy na barszcz ukraiński
fot. Adobe Stock

Przepis na barszcz ukraiński wegetariański

Składniki:

  • 6 dużych buraków,
  • 500 g ziemniaków,
  • 1/2 główki białej kapusty,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1/2 selera,
  • 1 por,
  • 3 listki laurowe,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 100 g śmietany 18%,
  • 2 łyżki masła,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Buraki na barszcz ukraiński umyj, osusz, każdy zawiń w folię aluminiową, ułóż na blasze do pieczenia i piecz przez 60 minut aż będą miękkie, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Obierz i pokrój w kostkę.
  2. W dużym garnku rozgrzej masło. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa - marchewki, pietruszkę, selera i pora. Smaż przez 3 minuty.
  3. Całość zalej wodą, dodaj wszystkie przyprawy i zagotuj. 
  4. Po 30 minutach dodaj starte na tarce buraki, kapustę, przecier pomidorowy i ziemniaki pokrojone w kostkę. Dopraw solą i pieprzem i gotuj 20 minut. 
  5. Barszcz ukraiński w wersji wegetariańskiej dopraw sokiem z cytryny i śmietaną.

Więcej przepisów na zupy:

Barszcz biały - przepis na tradycyjne, wielkanocne danie
Barszcz biały - przepis na tradycyjne, wielkanocne danie
Barszcz biały często występuje na polskich stołach jako zamiennik żurku. Przygotowujemy go również na zakwasie ale w towarzystwie śmietany i białej kiełbasy.
Aromatyczna zupa grzybowa z suszonych grzybów. Idealna na święta
Aromatyczna zupa grzybowa z suszonych grzybów. Idealna na święta
Zupa grzybowa z suszonych grzybów to idealne danie na Wigilię dla tych, którzy chcą odpocząć od barszczu. Robi się ją znacznie szybciej, a jej zapach i smak zachwycą każdego.
Zupa marchewkowa - przepis na aksamitną zupę krem
Zupa marchewkowa - przepis na aksamitną zupę krem
Zupa marchewkowa to lekkostrawne, sycące i zdrowie danie. Poznaj prosty przepis na pyszną zupę z marchwi.
Zupa z dyni jest smaczna i zdrowa. Łatwy przepis
Zupa z dyni jest smaczna i zdrowa. Łatwy przepis
Zupa z dyni z ziemniakami to rozgrzewające danie na jesień i zimę. Podajemy prosty i sprawdzony przepis, który warto wypróbować.
Zupa wonton - przysmak kuchni chińskiej, przepis, składniki i przygotowanie
Zupa wonton - przysmak kuchni chińskiej, przepis, składniki i przygotowanie
Ta zupa z delikatnymi pierożkami z pysznymi nadzieniem na pewno ci zasmakuje.
ZUPA GULASZOWA: zupa gulasozwa drobiowa i węgierska
ZUPA GULASZOWA: zupa gulasozwa drobiowa i węgierska
Jednogarnkowe dania nie muszą być nudne! Sprawdź nasze przepisy na aromatyczną zupę gulaszową, która rozgrzeje cię podczas chłodniejszych dni!
Zupa rybna - przepis składniki i przygotowanie
Zupa rybna - przepis składniki i przygotowanie
Zobacz przepis na wigilijną zupę rybną z pulpecikami! Spróbuj!
Barszcz na kwasie buraczanym - przepis składniki i przygotowanie
Barszcz na kwasie buraczanym - przepis składniki i przygotowanie
Z uszkami, w sam raz na wieczerzę wigilijną.
Wigilijny barszcz z kołdunami - przepis składniki i przygotowanie
Wigilijny barszcz z kołdunami - przepis składniki i przygotowanie
Należy go przyrządzić dzień przed Wigilią!