kotlety ziemniaczane fot. Adobe Stock

Jak zrobić kotlety z ziemniaków? Z parmezanem lub mięsem mielonym

Jeżeli szukasz taniego i smacznego dania dla całej rodziny, nie zawiedziesz się! Wypróbuj je z różnymi nadzieniami.
Robert Grotkowski / 08.08.2019 14:52
kotlety ziemniaczane fot. Adobe Stock

Spis treści

 

  1. Kotlety ziemniaczane z mięsnym farszem
  2. W chlebie z parmezanem
  3. Z pieczarkami i serem

Kotlety ziemniaczane z mięsem

Składniki:

  • 1,2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 4 jajka
  • szklanka mąki
  • sól
  • gałka muszkatołowa

Farsz:

  • 45 dag mielonego mięsa mieszanego
  • duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • mielony czarny pieprz
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Przygotowanie
 

  1. Ugotowane, ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa.
  2. Masę ziemniaczaną włóż do miski. Dodaj jajka, mąkę, szczyptę soli i mielonej gałki muszkatołowej.
  3. Wszystkie składniki dokładnie połącz, tak by powstało jednolite ciasto.
  4. Cebulkę obierz, drobno posiekaj.
  5. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę, po czym dodaj do niej mięso mielone, dopraw solą i pieprzem.
  6. Smaż mieszając kilka minut.
  7. Ciasto ziemniaczane podziel na 10 części, lekko spłaszcz.
  8. Placki obłóż farszem, zlej okrągłe kotlety.
  9. Obtocz je z bułce tartej.
  10. Usmaż na rumiany kolor na oleju.
  11. Podawaj np. z sałatą z pomidorem i winegretem.

Kotlety ziemniaczane z parmezanem
fot. Adobe Stock

W chlebie z parmezanem

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • szklanka pokruszonego miękiszu chleba
  • 1/3 szklanki startego parmezanu
  • mielona ostra papryka
  • 3 jajka
  • olej do smażenia

Przygotowanie
 

  1. Ziemniaki wyszoruj, pokrój w grube plastry.
  2. Włóż do osolonego wrzątku, gotuj ok. 8 minut, aż będą lekko miękkie.
  3. Wyjmij łyżką cedzakową, osusz na sicie.
  4. Okruchy chleba wymieszaj z parmezanem i szczyptą mielonej ostrej papryki.
  5. W głębokim talerzu lub misce roztrzep widelcem jajka.
  6. Plastry ziemniaków panieruj najpierw w jajkach, a potem chlebie z serem i papryką.
  7. Na patelni rozgrzej sporo oleju. Na gorący tłuszcz kładź kotlety, tak by były całe zanurzone w oleju.
  8. Smaż ok. 5 minut na rumiany kolor. Odwracaj kotlety podczas smażenia.
  9. Wyjmij łyżką cedzakową, osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym.
  10. Podawaj od razu np. z sałatką z winegretem.

Z pieczarkami i serem

 

Składniki:

 

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • jajko
  • sól

Farsz:

 

  • 40 dag pieczarek
  • 200 g startego żółtego sera
  • cebula
  • pęczek posiekanego koperku
  • sól i pieprz
  • Panierka:
  • roztrzepane jajko
  • bułka tarta
  • olej

Przygotowanie

  1. Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju.
  2. Pieczarki oczyść, pokrój drobno, dodaj do cebuli.
  3. Smaż mieszając, aż odparuje płyn z grzybów.
  4. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Farsz przestudź i dodaj do niego starty ser oraz koperek. Wymieszaj.
  6. Ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj obie mąki i jajko, sól.
  7. Wyrób ciasto.
  8. Odrywaj po kawałku ciasta, formuj na dłoni płaskie placki (mniejsze od dłoni).
  9. Nakładaj na nie farsz, zlepiaj boki formując owalne krokiety.
  10. Panieruj je w jajku i bułce tartej.
  11. Usmaż na zloty kolor na rozgrzanym oleju.

Zobacz też:

Doskonałe pieczone ziemniaki na kilka sposobów Pomysły na przepyszne kotlety mielone