Spis treści
Kotlety ziemniaczane z mięsem
Składniki:
- 1,2 kg ugotowanych ziemniaków
- 4 jajka
- szklanka mąki
- sól
- gałka muszkatołowa
Farsz:
- 45 dag mielonego mięsa mieszanego
- duża cebula
- 2 łyżki oleju
- mielony czarny pieprz
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Przygotowanie
- Ugotowane, ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa.
- Masę ziemniaczaną włóż do miski. Dodaj jajka, mąkę, szczyptę soli i mielonej gałki muszkatołowej.
- Wszystkie składniki dokładnie połącz, tak by powstało jednolite ciasto.
- Cebulkę obierz, drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę, po czym dodaj do niej mięso mielone, dopraw solą i pieprzem.
- Smaż mieszając kilka minut.
- Ciasto ziemniaczane podziel na 10 części, lekko spłaszcz.
- Placki obłóż farszem, zlej okrągłe kotlety.
- Obtocz je z bułce tartej.
- Usmaż na rumiany kolor na oleju.
- Podawaj np. z sałatą z pomidorem i winegretem.
fot. Adobe Stock
W chlebie z parmezanem
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- szklanka pokruszonego miękiszu chleba
- 1/3 szklanki startego parmezanu
- mielona ostra papryka
- 3 jajka
- olej do smażenia
Przygotowanie
- Ziemniaki wyszoruj, pokrój w grube plastry.
- Włóż do osolonego wrzątku, gotuj ok. 8 minut, aż będą lekko miękkie.
- Wyjmij łyżką cedzakową, osusz na sicie.
- Okruchy chleba wymieszaj z parmezanem i szczyptą mielonej ostrej papryki.
- W głębokim talerzu lub misce roztrzep widelcem jajka.
- Plastry ziemniaków panieruj najpierw w jajkach, a potem chlebie z serem i papryką.
- Na patelni rozgrzej sporo oleju. Na gorący tłuszcz kładź kotlety, tak by były całe zanurzone w oleju.
- Smaż ok. 5 minut na rumiany kolor. Odwracaj kotlety podczas smażenia.
- Wyjmij łyżką cedzakową, osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym.
- Podawaj od razu np. z sałatką z winegretem.
Z pieczarkami i serem
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- jajko
- sól
Farsz:
- 40 dag pieczarek
- 200 g startego żółtego sera
- cebula
- pęczek posiekanego koperku
- sól i pieprz
- Panierka:
- roztrzepane jajko
- bułka tarta
- olej
Przygotowanie
- Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju.
- Pieczarki oczyść, pokrój drobno, dodaj do cebuli.
- Smaż mieszając, aż odparuje płyn z grzybów.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Farsz przestudź i dodaj do niego starty ser oraz koperek. Wymieszaj.
- Ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj obie mąki i jajko, sól.
- Wyrób ciasto.
- Odrywaj po kawałku ciasta, formuj na dłoni płaskie placki (mniejsze od dłoni).
- Nakładaj na nie farsz, zlepiaj boki formując owalne krokiety.
- Panieruj je w jajku i bułce tartej.
- Usmaż na zloty kolor na rozgrzanym oleju.
Zobacz też:
Doskonałe pieczone ziemniaki na kilka sposobów Pomysły na przepyszne kotlety mielone