Czas wykonania: 15 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 jajka,
- łyżka mleka,
- 1/2 małego pomidora,
- 1/4 czerwonej papryki,
- łyżka posiekanego, grubego szczypiorku,
- sól i pieprz,
- olej roślinny do smażenia.
Przygotowanie:
Omlet z warzywami to szybkie danie, które świetnie sprawdzi się zawsze wtedy, gdy nie masz pomysłu na śniadanie lub kolację.
Zamiast pomidorów czy papryki możesz dodać dowolne składniki, które masz w lodówce. To także świetnie rozwiązanie na wykorzystanie resztek po obiedzie. Nie wiesz jak zrobić omlet? To proste!
- Pomidora i paprykę pokrój w grubą kostkę.
- Jajka na omlet roztrzep z łyżką mleka, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem, wymieszaj.
- Dodaj warzywa, dokładnie wmieszaj.
- Na małej patelni rozgrzej olej, na gorący tłuszcz wylej mieszankę jajek i warzyw.
- Smaż omlet pod przykryciem przez kilka minut aż do momentu, kiedy jajka będą ścięte.
- Omlet podawaj posypany szczypiorkiem. Opcjonalnie możesz dodać pokruszoną fetę.
Więcej przepisów na omlety:
Przepis na omlet z szynką i warzywami
Przepis na omlet węgierski
Przepis na omlet owsiany
Przepis na omlet z grzybami
Przepis na omlet ze szpinakiem