Żurek wielkanocny. Tradycyjny przepis na pyszną zupę na Wielkanoc

Żurek wielkanocny to jedno z najbardziej ulubionych dań wśród tych na wielkanocnym stole. Robi się go na zakwasie i z dodatkiem kiełbasy oraz ziemniaków.
Urszula Wilczkowska / 10.12.2019 13:44
DRUKUJ PRZEPIS
Żurek wielkanocny. Tradycyjny przepis na pyszną zupę na Wielkanoc fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1,5 l bulionu (warzywnego lub mięsnego),
  • 3 kawałki suszonych grzybów,
  • 500 g białej kiełbasy,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 500 ml zakwasu na żurek,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 50 ml kwaśnej śmietany.

Do podania:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo.
Przygotowanie:

Żurek wielkanocny to pozycja obowiązkowa na świątecznym stole. Powinien być bardzo esencjonalny, mieć dużo kiełbasy, boczku i majeranku. Niektórzy dodają do niego ziemniaki, inni zaś łyżkę chrzanu. Jak jednak przygotować najlepszy żurek wielkanocny?

Tuż opok mięsa w tej zupie najważniejszy jest zakwas. Zakwas na żurek można kupić w sklepie, jednak jeśli masz chwilę czasu i chcesz uniknąć zbędnych składników w zupie, przygotuj go sama w domu.

  1. Do bulionu dodaj boczek, grzyby, i nakłutą widelcem kiełbasę, a także ziele angielskie i liście laurowe. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso i grzyby zmiękną.
  2. Wyłów kiełbasę, boczek i grzyby. Pokrój w plasterki lub paseczki i odstaw na bok.
  3. Do bulionu dolej zakwas i wsyp majeranek. Możesz też dodać odrobinę chrzanu. Gotuj przez 10 minut, na koniec wlej śmietanę.
  4. Dodaj pokrojone kiełbasę, boczek i grzyby. W talerzach ułóż pokrojone w łódeczki jajka, zalej żurkiem. Jeśli chcesz podać żurek z ziemniakami, utłucz je wcześniej i nałóż do talerzy. Smacznego!

Żurek wielkanocny z tego przepisu jest bardzo esencjonalny i intensywny w smaku. Starczy nawet dla 7 osób, więc to idealne danie dla całej rodziny – nawet tych, którzy w Wielkanoc wolą barszcz biały. Czym właściwie różnią się te dwie zupy?

Według niektórych to po prostu dwie regionalne nazwy na tę samą zupę. Inny za to uważają, że żurek przygotowuje się na zakwasie z mąki żytniej, a barszcz biały – z mąki pszennej. Jedno jest pewne – obie te zupy są wyjątkowo smaczne!

Więcej przepisów na wielkanocne dania:
Potrawy na wielkanocny stół
Jajka faszerowane
Tradycyjne serniki
Pasztety mięsne i nie tylko

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)