Składniki:
- 140 g orzechów nerkowca,
- łyżka soku z cytryny,
- łyżka octu jabłkowego,
- łyżeczka musztardy dijon,
- łyżeczka czosnku granulowanego,
- pół łyżeczki cebuli w proszku,
- szczypta soli,
- ok. 100 ml wody,
- opcjonalnie: inne ulubione przyprawy (pieprz, chili,cukier).
Przygotowanie:
Majonez z nerkowców jest doskonałym zamiennikiem zwykłego sklepowego majonezu lub majonezu domowego. Sprawdzi się jako majonez dla wegan oraz osób z alergią na jajka. By go przygotować, potrzebujesz jedynie orzechów nerkowca i odpowiednich przypraw.
Sposób przygotowania:
- Zagotuj wodę w czajniku.
- Zalej orzechy nerkowca gorącą wodą i odstaw na 30 minut.
- Przełóż namoczone orzechy nerkowca do mocnego blendera. Wodę z moczenia orzechów odstaw, ale nie wylewaj jej.
- Dodaj sok z cytryny, musztardę, ocet i przyprawy.
- Dodaj łyżkę wody z moczenia orzechów.
- Dokładnie blenduj majonez z nerkowców do uzyskania gładkiej konsystencji. Im gładsza konsystencja, tym dłuższy czas blendowania.
- Mieszaj powstający majonez od czasu do czasu i wstrząśnij blenderem.
- Wyreguluj konsystencję majonezu z nerkowców, dodając więcej wody.
- Spróbuj gotowego majonezu z nerkowców i w razie potrzeby dopraw go innymi dodatkami.
fot. Przygotowanie majonezu z nerkowców/ Adobe Stock, Hope
Majonez z nerkowców możesz przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce nawet przez tydzień.
fot. Majonez z nerkowców bez oleju w słoiku/ Adobe Stock, Hope
Dodawaj go do wszystkich potraw, do których dodajesz zwyczajowo klasyczny majonez. Sprawdzi się np. na kanapki, do sałatek, jako dodatek do jajek. Koszt przygotowania porcji majonezu z nerkowców jest podobny, do kosztu przygotowania majonezu domowego, jeśli kupisz orzechy nerkowca w promocji.
Czytaj także:
Wybieramy naturalny majonez z dobrym składem. 10 produktów bez zbędnych dodatków
Co może jeść cukrzyk w Wielkanoc? Czy diabetyk powinien jeść żurek, białą kiełbasę, majonez i chrzan?
3 najlepsze przepisy na dietetyczny majonez. Kremowy, zdrowy i lekki - idealny na Wielkanoc i nie tylko