Majonez z nerkowców: przepis na zdrowszy, lżejszy i przepyszny wege majonez bez jajek i oleju

Majonez z nerkowców to doskonała wegańska alternatywa dla klasycznego majonezu. Majonez z nerkowców nie wymaga dodawania oleju i nabiału - to świetny przepis dla osób uczulonych na jajka i mleko. Majonez z nerkowców zrobisz szybko blendując namoczone orzechy z wybranymi przyprawami.
/ 18.03.2023 05:15
DRUKUJ PRZEPIS
Majonez z nerkowców: przepis na zdrowszy, lżejszy i przepyszny wege majonez bez jajek i oleju fot. Adobe Stock, Pixel-Shot
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 15 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 140 g orzechów nerkowca,
  • łyżka soku z cytryny,
  • łyżka octu jabłkowego,
  • łyżeczka musztardy dijon,
  • łyżeczka czosnku granulowanego,
  • pół łyżeczki cebuli w proszku,
  • szczypta soli,
  • ok. 100 ml wody,
  • opcjonalnie: inne ulubione przyprawy (pieprz, chili,cukier).
Przygotowanie:

Majonez z nerkowców jest doskonałym zamiennikiem zwykłego sklepowego majonezu lub majonezu domowego. Sprawdzi się jako majonez dla wegan oraz osób z alergią na jajka. By go przygotować, potrzebujesz jedynie orzechów nerkowca i odpowiednich przypraw.

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj wodę w czajniku.
  2. Zalej orzechy nerkowca gorącą wodą i odstaw na 30 minut.
  3. Przełóż namoczone orzechy nerkowca do mocnego blendera. Wodę z moczenia orzechów odstaw, ale nie wylewaj jej.
  4. Dodaj sok z cytryny, musztardę, ocet i przyprawy.
  5. Dodaj łyżkę wody z moczenia orzechów.
  6. Dokładnie blenduj majonez z nerkowców do uzyskania gładkiej konsystencji. Im gładsza konsystencja, tym dłuższy czas blendowania.
  7. Mieszaj powstający majonez od czasu do czasu i wstrząśnij blenderem.
  8. Wyreguluj konsystencję majonezu z nerkowców, dodając więcej wody.
  9. Spróbuj gotowego majonezu z nerkowców i w razie potrzeby dopraw go innymi dodatkami.

majonez z nerkowców - przygotowanie
fot. Przygotowanie majonezu z nerkowców/ Adobe Stock, Hope

Majonez z nerkowców możesz przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce nawet przez tydzień.

majonez z nerkowców bez oleju
fot. Majonez z nerkowców bez oleju w słoiku/ Adobe Stock, Hope

Dodawaj go do wszystkich potraw, do których dodajesz zwyczajowo klasyczny majonez. Sprawdzi się np. na kanapki, do sałatek, jako dodatek do jajek. Koszt przygotowania porcji majonezu z nerkowców jest podobny, do kosztu przygotowania majonezu domowego, jeśli kupisz orzechy nerkowca w promocji.

Czytaj także:
Wybieramy naturalny majonez z dobrym składem. 10 produktów bez zbędnych dodatków


Co może jeść cukrzyk w Wielkanoc? Czy diabetyk powinien jeść żurek, białą kiełbasę, majonez i chrzan?
3 najlepsze przepisy na dietetyczny majonez. Kremowy, zdrowy i lekki - idealny na Wielkanoc i nie tylko

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA