Składniki:
- 4 żółtka
- 1/4 szklanki cukru
- laska winilii
- 1,5 szklanki kremówki
- 4 łyżki brązowego cukru do posypania
- ew. sos wiśniowy do deserów
Przygotowanie:
- Wanilię przekrój, wyskrob miąższ i razem z laską zalej kremówką. Zagotuj. Wyjmij laskę wanilii. Żółtka utrzyj z cukrem, nie przerywając ucierania małymi partiami wlewaj gorącą kremówkę. Masę przelej do czterech miseczek, wstaw do większej foremki, wlej wrzątek do 3/4 wysokości foremek. Piecz piecz 40 min w temp. 180 st.
- Krem brulee ostudź i odstaw do lodówki na 3 godziny. Następnie wierzch kremu posyp łyżką cukru brązowego i opal palnikiem gazowym lub skarmelizuj pod mocno rozgrzanym grillem w piekarniku. Podawaj po kilku chwilach, ew. z dodatkiem sosu wiśniowego.