Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 10 jajek,
- 100 g świeżego szpinaku,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 małej cebuli,
- 1 łyżka majonezu,
- sok z 1/2 cytryny,
- 1 łyżka masła,
- świeży koperek do podania,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Przygotowanie jajek faszerowanych szpinakiem zajmie ci nie więcej niż 30 minut. Możesz je zrobić zarówno ze szpinaku świeżego, jak i mrożonego.
Jajka faszerowane szpinakiem podawaj ze świeżym pieczywem, masłem i koperkiem.
- Jajka ugotuj na twardo (zajmie ci to około 8 minut). Po ugotowaniu przelej je zimną wodą i obierz ze skorupek.
- Jajka przekrój na pół i za pomocą łyżeczki wyjmij żółtka.
- Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Po 2 minutach dodaj czosnek posiekany na plasterki i umyty wcześniej szpinak. Podduś całość 2-3 minuty. Dopraw solą i pieprzem.
- Przełóż szpinak do kielicha blendera, dodaj żółtka, jogurt, sok z cytryny i majonez, zmiksuj całość na gładką masę.
- Szpinakową masą wypełnij połówki jajek - najlepiej, jeśli użyjesz do tego rękawa cukierniczego.
- Jajka faszerowane szpinakiem podawaj udekorowane świeżym koperkiem.
Więcej przepisów na jajka na Wielkanoc:
Przepisy na jajka przepiórcze
Najlepsze przepisy na jajka na Wielkanoc
Przepis na jajka faszerowane pieczarkami
Przepis na jajka faszerowane łososiem
Przepis na jajka faszerowane tuńczykiem