Jajka faszerowane szpinakiem - wykwintny przepis na Wielkanoc

Jajka faszerowane szpinakiem to ciekawy i pyszny przepis na wielkanocną przekąskę. Aby miały wyrazisty smak, dopraw je czosnkiem, sokiem z cytryny i koperkiem.
Małgorzata Machnicka / 23.02.2021 12:34
DRUKUJ PRZEPIS
Jajka faszerowane szpinakiem - wykwintny przepis na Wielkanoc fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 10 jajek,
  • 100 g świeżego szpinaku,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 małej cebuli,
  • 1 łyżka majonezu,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1 łyżka masła,
  • świeży koperek do podania,
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:

Przygotowanie jajek faszerowanych szpinakiem zajmie ci nie więcej niż 30 minut. Możesz je zrobić zarówno ze szpinaku świeżego, jak i mrożonego.

Jajka faszerowane szpinakiem podawaj ze świeżym pieczywem, masłem i koperkiem.

  1. Jajka ugotuj na twardo (zajmie ci to około 8 minut). Po ugotowaniu przelej je zimną wodą i obierz ze skorupek.
  2. Jajka przekrój na pół i za pomocą łyżeczki wyjmij żółtka.
  3. Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Po 2 minutach dodaj czosnek posiekany na plasterki i umyty wcześniej szpinak. Podduś całość 2-3 minuty. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Przełóż szpinak do kielicha blendera, dodaj żółtka, jogurt, sok z cytryny i majonez, zmiksuj całość na gładką masę.
  5. Szpinakową masą wypełnij połówki jajek - najlepiej, jeśli użyjesz do tego rękawa cukierniczego.
  6. Jajka faszerowane szpinakiem podawaj udekorowane świeżym koperkiem.

Więcej przepisów na jajka na Wielkanoc:
Przepisy na jajka przepiórcze
Najlepsze przepisy na jajka na Wielkanoc
Przepis na jajka faszerowane pieczarkami
Przepis na jajka faszerowane łososiem
Przepis na jajka faszerowane tuńczykiem

DRUKUJ PRZEPIS