Kotlety sojowe przed przyrządzeniem musisz wymoczyć w ciepłym bulionie przez 15-20 minut. Dzięki temu będą miękkie, łatwo dadzą się pokroić i usmażyć czy upiec. Bez tego są sztywne i twarde. Kotlety sojowe mają neutralny smak, więc możesz dowolnie ubarwić go przyprawami i kremowymi sosami. Oto, co możesz z nich zrobić.
Spis treści:
Kotlety sojowe à la schabowe: przepis
Co zrobić z kotletów sojowych? Na przykład wegańską wersję schabowego. Przepis jest bardzo prosty i szybki. Gotowe kotlety możesz podać z purée ziemniaczanym i surówką lub z dowolnymi innymi dodatkami. Tak przygotowane kotlety sojowe w panierce idealnie sprawdzą się także jako szybka przekąska albo kolacja.
Składniki:
- 10 kotletów sojowych,
- ok. 600 ml bulionu (może być też z połowy kostki rosołowej),
- mąka pszenna,
- 2 jajka,
- bułka tarta,
- olej do smażenia,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Kotlety namocz w ciepłym bulionie przez 20 minut, a następnie odcedź i lekko osusz ręcznikiem papierowym.
- Jajka wbij do miski i połącz z przyprawami. W osobnych miskach umieść mąkę oraz bułkę tartą.
- Każdy kotlet panieruj w kolejności mąka - jajko - bułka, a następnie smaż na średnim ogniu przez kilka minut z każdej strony.
fot. Kotlety sojowe przepisy/Adobe Stock, Milan
Co można zrobić z kotletów sojowych? Makaron z kotletami sojowymi
Kotlety sojowe możesz także przygotować bez panierki - w takiej formie świetnie sprawdzą się jako niemięsny dodatek do makaronów czy kasz. Możesz zastąpić nim kurczaka i przygotować pyszną potrawę we włoskim stylu.
Składniki:
- makaron spaghetti lub tagliatelle (na 2 porcje),
- 6 kotletów sojowych,
- 500 ml bulionu,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- łyżeczka bazylii,
- łyżeczka oregano,
- łyżka serka mascarpone,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Kotlety namocz w bulionie, a następnie pokrój na paseczki. Nie wylewaj bulionu - przyda się później.
- Na odrobinie masła lub oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Po kilku chwilach dodaj przeciśnięty lub posiekany czosnek i podsmażaj kilka minut.
- Wrzuć pokrojone kotlety i smaż ok. 10 minut, aż dobrze się zrumienią. Możesz w trakcie dodać odrobinę oleju.
- Następnie podlej całość kilkoma łyżkami bulionu i duś na małym ogniu kolejne 10 minut.
- W tym czasie ugotuj makaron al dente.
- Do gotujących się kotletów dodaj serek mascarpone i przyprawy, a następnie dobrze wymieszaj.
- Połącz z ugotowanym makaronem i przełóż na talerze.
- Udekoruj świeżą bazylią, parmezanem lub pomidorkami koktajlowymi.
fot. Kotlety sojowe przepisy z makaronem/Adobe Stock, Jef Milano
Kotlety sojowe: przepis na kotlety sojowe zapiekane z warzywami
Zapiekanka warzywna z dodatkiem kotletów sojowych to świetny pomysł na wegetariański obiad. Doskonale smakuje w towarzystwie kaszy czy ryżu, ale także samodzielnie, jako lekka i szybka kolacja lub przekąska między głównymi posiłkami.
Składniki:
- 10 kotletów sojowych,
- ok. 600 ml bulionu,
- puszka krojonych pomidorów,
- 2 marchewki,
- żółta i czerwona papryka,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- łyżka sosu sojowego,
- kulka mozzarelli,
- sól i pieprz,
- łyżka soku z cytryny,
- łyżka ziół prowansalskich.
Sposób przygotowania:
- Kotlety namocz w bulionie przez 20 minut, a następnie odcedź i pokrój na paseczki. Bulion na razie odstaw, nie wylewaj go.
- Kotlety skrop sokiem z cytryny i podsmaż na oleju z dodatkiem soli i pieprzu.
- Kiedy będą rumiane, zdejmij je z ognia, a na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany (lub przeciśnięty) czosnek.
- Kiedy czosnek się zrumieni, a cebula zeszkli, dodaj pomidory z puszki, sos sojowy, zioła oraz 100 ml bulionu. Smaż na małym ogniu, a pod koniec dodaj pokrojone w kostkę lub paski warzywa.
- Do naczynia żaroodpornego przełóż 1/3 sosu, wyłóż połowę kotletów, przykryj pokrojoną w plastry mozzarellą, a następnie ponownie zalej sosem.
- Ułóż resztę kotletów, zalej sosem i dopraw solą oraz pieprzem.
- Piecz w 180 stopniach przez 15 minut.
fot. Kotlety schabowe przepisy/Adobe Stock, vaaseenaa
Zobacz też inne pomysły na wegańskie i wegetariańskie dania: