jajka faszerowane fot. Adobe Stock

Jak zrobić najlepsze jajka faszerowane? Zobacz nasze sprawdzone przepisy

Jajka faszerowane to coroczny przebój wielkanocnych stołów. Wystarczy kilka składników, by przyrządzić tę przekąskę, która sprawdzi się podczas wielu okazji.
Weronika Kwaśniak / 19.12.2019 05:39
jajka faszerowane fot. Adobe Stock

Nie ma jednego przepisu na jajka faszerowane – prawdę mówiąc, jest ich tyle, ile pomysłów wpadnie do głowy osobie, która przygotowuje tę przekąskę. Chociaż kojarzą się głównie ze śniadaniem wielkanocnym, warto robić je też na inne okazje.

Spis treści:

  1. Jajka faszerowane tuńczykiem
  2. Jajka faszerowane łososiem
  3. Jajka faszerowane awokado
  4. Jajka faszerowane w skorupkach
  5. Jajka faszerowane szynką
  6. Jajka faszerowane zapiekane

Jajka faszerowane tuńczykiem

Do ich przygotowania możesz wykorzystać zarówno surowego, pieczonego jak i gotowego tuńczyka w puszce. Dobrze łączy się z pomidorami, kukurydzą lub papryką konserwową. Jeżeli chcesz, aby nadzienie miało gęstszą konsystencje, możesz dodać gotowany ryż lub kaszę bulgur czy pęczak. Wzmocnij smak akcentem z majonezu czy śmietany.

Jajka faszerowane łososiem

Użyj pieczonego, wędzonego na zimno lub ciepło, albo gotowego łososia z puszki. To doskonałe źródło kwasów Omega -3 i 6, które połączysz z orzechami, sałatą, ogórkami lub koperkiem. Dobrze smakuje z sosem czosnkowym na bazie majonezu i śmietany. Jeżeli zależy ci na lekkim i delikatnym nadzieniu, wystarczy zmiksować łososia z sokiem z cytryny i odrobina pieprzu.

Jajka faszerowane awokado

Lżejszą i zdrowszą alternatywą dla typowych jajek faszerowanych z majonezem będzie wersja roślinna a awokado. Możesz dodać je pokrojone w kosteczkę lub zmiksować jak do meksykańskiego guacamole. To ostatnie połącz z cebula, sokiem z cytryny i innymi ulubionymi dodatkami. Ta wersja to jedna z lepszych propozycji na danie wegetariańskie na Wielkanoc.

Jajka faszerowane w skorupkach

Tradycja zobowiązuje! Dowolne nadzienie jajeczne podaj w niebanalnej odsłonie. Skorupki jajek po ugotowaniu zostaw tak, aby utworzyły dwie połówki. Należy uważać, aby resztki nie przedostały się do farszu. Jeżeli jesteś ich fanem, z pewnością zainteresuje cię także wersja zapiekana z panierką. Nie zapomnij o dokładnym wyparzeniu jajek, aby nie przedostały się bakterie.

Jajka faszerowane pieczarkami

Grzyby w połączeniu z jajkami mają doskonały smak. Pieczarki użyj świeże lub marynowane ze słoika. Zestawisz je zarówno z lżejszym jogurtem greckim jak i sycącym majonezem. Jeżeli szukasz pomysłu na wiosenne sałatki, wystarczy dodać kiełki rzodkiewki lub brokułu. Gdy zabraknie świeżych warzyw pod ręką, weź kukurydzę z puszki, fasolę lub paprykę marynowaną.

Jajka faszerowane szynką

Nadzienie z szynką to jedno z najpopularniejszych. Możesz zrobić pastę jajeczną z masłem i mieloną szynką konserwową. Zastąpisz ją chudą wędliną z indyka, kurczaka lub pieczoną szynką. Jeżeli wolisz, użyj blendera, aby uzyskać najgładszą konsystencję do faszerowania. Takie jajka dopraw nie tylko solą i pieprzem, ale poeksperymentuj również ze świeżymi ziołami: majerankiem, tymiankiem lub bazylią.

Jajka faszerowane zapiekane

To odmiana jajek faszerowanych w skorupkach. Nadzienie mięsno-jajeczne jest podawane na ciepło pod kołderką z twardej skorupki. Możesz ją przygotować tradycyjnie z bułki tartej, mąki lub prażonej kaszy jaglanej. Zapiecz je w piekarniku lub na patelni z odrobiną oleju do smażenia. Tak przygotowane można dodatkowo posypać prażonymi pestkami dyni lub słonecznika.

Zobacz jeszcze więcej przepisów na jajka faszerowane:

Jajka faszerowane tuńczykiem. Sprawdzony i prosty przepis
Jajka faszerowane tuńczykiem. Sprawdzony i prosty przepis
Jajka faszerowane tuńczykiem podawaj z dużą ilością koperku. Będzie też do nich pasować natka pietruszki lub posiekany szczypiorek.
Jajka faszerowane pieczarkami i majonezem. Prosty przepis
Jajka faszerowane pieczarkami i majonezem. Prosty przepis
Jajka faszerowane pieczarkami to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Dodaj do nich majonezu oraz podsmażonej cebulki.
Jajka faszerowane awokado. Najprostszy przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane awokado. Najprostszy przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane awokado to dobry pomysł na ciekawą przystawkę na święta wielkanocne. Dodaj do nich kolorowego pieprzu i świeżego szczypiorku.
Jajka faszerowane łososiem. Przepis idealny na Wielkanoc
Jajka faszerowane łososiem. Przepis idealny na Wielkanoc
Jajka faszerowane łososiem to świetny pomysł na niebanalną wielkanocną przekąskę. Podawaj je ze świeżymi warzywami i majonezem.
Jajka faszerowane bakaliami
Jajka faszerowane bakaliami
Najlepsze będą płatki migdałowe, orzechy i rodzynki!
Jak zrobić jajka faszerowane tuńczykiem - przepis składniki i przygotowanie
Jak zrobić jajka faszerowane tuńczykiem - przepis składniki i przygotowanie
Możesz wykorzystać świeżego tuńczyka lub tego z puszki! Jajka świetnie komponują się ze smakiem rzodkiewki!
Smażone jajka faszerowane - przepis na wielkanocne jaja
Smażone jajka faszerowane - przepis na wielkanocne jaja
Nietypowa przekąska na wielkanocny stół!
Jajka faszerowane pastą - przepis
Jajka faszerowane pastą - przepis
Oryginalny pomysł na jajka wielkanocne! Puść wodze wyobrażni i stwórz jajeczne jeżyki na wielkanocny stół.
Jajka faszerowane - przepis składniki i przygotowanie
Jajka faszerowane - przepis składniki i przygotowanie
Wykwintna przekąska idealna na Wielkanoc!
Śródziemnomorskie jajka faszerowane - przepis na video
Śródziemnomorskie jajka faszerowane - przepis na video
Śródziemnomorskie jajka faszerowane to wielkanocne danie w nieco innym, zaskakującym wydaniu. Spróbujesz?
Jaja faszerowane - przepis
Jaja faszerowane - przepis
Jaja faszerowane to ciekawa alternatywa dla tych, którzy podczas Wielkanocy chcą zaskoczyć swoją rodzinę nieco niecodziennym daniem.
Czy wiesz jak zrobić jajka faszerowane makrelą?
Czy wiesz jak zrobić jajka faszerowane makrelą?
Czas przygotowania: 15 minut. Bez gotowania. Porcja dla 4 osób.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)