Składniki:
- miks sałat,
- pęczek szparagów zielonych,
- 5 dużych rzodkiewek,
- 2 średnie pomidory,
- zielony ogórek,
- 3 jajka,
- czerwona cebula,
- ząbek czosnku,
- sól i pieprz,
- oliwa z oliwek,
- 2 łyżki soku z cytryny + łyżka do szparagów.
Przygotowanie:
- Wszystkie warzywa umyj i osusz. Rzodkiewkę pokrój w cienkie plastry, a pomidory i ogórki - w ćwiartki lub łódeczki.
- Cebulę pokrój w cienkie piórka. Jajka ugotuj na twardo.
- Odetnij końcówki szparagów (nie wyrzucaj ich - przydadzą się np. do przygotowania bulionu warzywnego).
- Następnie pokrój szparagi na mniejsze kawałki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą, dodaj sól, pieprz oraz sok z cytryny.
- Tak przygotowane szparagi włóż do piekarnika (200 stopni) na ok. 20 minut.
- W tym czasie do miski przełóż miks sałat i dodaj pozostałe warzywa oraz pokrojone w ćwiartki jajka.
- Przygotuj też dressing, mieszając ze sobą oliwę z oliwek, sok z cytryny, przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj i odstaw, aby smaki się przegryzły. Jeśli chcesz, aby sos był rzadszy, dodaj do niego odrobinę wody.
- Gotowe szparagi z piekarnika przełóż do miski z sałatką i polej wszystko sosem. Dokładnie wymieszaj.
- Zamiast pieczonych możesz wykorzystać także grillowane szparagi.
fot. Prosta sałatka ze szparagami i jajkiem/Adobe Stock, karepa
Sałatka ze szparagami: dodatki
Szparagi lubią towarzystwo jajek, ale przygotowując pyszną sałatkę, możesz dowolnie zaszaleć ze składnikami. Możesz do sałatki dodać ryby, sery, a także owoce. Świetnie sprawdzi się także dodatek prażonych pestek. Szparagi lubią kwaśne dodatki, więc śmiało wykorzystaj agrest, granaty albo... kawałki kiwi.
Idealną letnią propozycją będzie też sałatka ze szparagami i truskawkami, uzupełniona serem feta albo gorgonzolą. Takie połączenie to szybki sposób na pyszną kolację w 5 minut lub przekąskę dla gości.
Do sałatki ze szparagami i jajkiem możesz dodać także tuńczyka z puszki, najlepiej w sosie własnym albo oleju. Dzięki temu od razu zyskasz pyszną podstawę dressingu.
Czy szparagi można jeść na surowo?
Jak najbardziej, szparagi na surowo są jadalne! Szparagi świetnie smakują bez obróbki cieplnej, choć nie każdemu taka forma przypadnie do gustu. To dość twarde warzywa, dlatego jeśli chcesz je jeść na surowo, wybieraj bardzo cienkie szparagi.
Skrop je sokiem z cytryny, aby wydobyć z nich cały smak i aromat, a następnie dodaj do sałatki. Tak przygotowane szparagi to prawdziwa bomba witaminowa.
fot. Sałatka ze szparagami i tuńczykiem/Adobe Stock, timolina
Czytaj także:
Fit przepisy ze szparagami
Ile kalorii mają szparagi?
Szparagi na kolację